Regija
I DALJE VELIKO GRADILIŠTE

U Beli Manastir ulaže se više od 50 milijuna kuna
Objavljeno 29. siječnja, 2020.
Gradski sportski park, bazeni, PEER centar, Kuća baranjskog kulena, domovi kulture, aglomeracija
BELI MANASTIR


Nakon prošlogodišnjih ‘‘projektnih zamaha‘‘, jedini baranjski grad ni ove godine neće ostati bez kapitalnih ulaganja. Od EU sredstava, vezanih uz Intervencijski plan, novca iz proračuna Osječko-baranjske županije, kao i onoga iz budžeta državnih institucija, prije svega Hrvatskih voda, te vlastitog proračunskog prihoda, 2020. godine očekuju se ulaganja vrijedna više od 50 milijuna kuna. Za grad poput Belog Manastira spomenuti iznos poprilično je respektabilan, posebice kada se zna da će sredstva uložena u boljitak života stanovnika Belog Manastira biti na prošlogodišnjoj razini. Čak i veća.


- Slobodno se može reći da će Beli Manastir i nadalje biti veliko gradilište - kaže gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, dodajući kako se ulaganja odnose na razna životna područja, počevši od onih u komunalnu infrastrukturu pa do onih vezanih uz kulturu i sport. U proračunu je, naglašava, novac osiguran i za brojne manjinske projekte.


- Krenimo samo od višenamjenskog igrališta za pripadnike romske nacionalne manjine, koje će, vjerujem, koristiti i ostali stanovnici Belog Manastira, pa sve do dogradnje kulturnog centra za pripadnike srpske nacionalne manjine, u čijem financiranju sudjeluju Grad i SNV - kaže Rob. Dakako da je jedan od većih izdataka potpuna rekonstrukcija gradskih bazena, koji bi, sudeći prema budućim sadržajima, trebali biti prava atrakcija. U financiranju revitalizacije bazena s milijun kuna sudjeluje i Osječko-baranjska županija.


- Radovi dobro napreduju i trebali bi biti gotovi do početka kupališne sezone. Ovih dana krećemo u razgovore s potencijalnim koncesionarima ugostiteljskog dijela, koji će biti obnovljen u sljedećim fazama - tvrdi Rob, dodajući kako bi, prema njegovu mišljenju, bazenima trebala upravljati gradska tvrtka, o čijem se osnivanju vode razgovori. Ista tvrtka, nastavlja, trebala bi biti zadužena i za upravljanje ostalim objektima koji će proizići iz Intervencijskog plana. Misli, prije svega, na budući Gradski sportski park, čija bi gradnja trebala početi ove godine, ali i na domove kulture u Branjinom Vrhu i Šumarini, Kuću baranjskog kulena i PEER centar u Šećerani, zanimljiv multifunkcionalni objekt čije se puštanje u rad očekuje ove godine.
- Kada se svemu dodaju i samo naizgled manje investicije iz vlastitog proračuna i sve ostale, sigurno je kako je riječ o prilično visokim ulaganjima, čiji je cilj isključivo ugodniji život u Belom Manastiru - naglašava Rob.


Ivica Getto
osiguran novac
I ZA BROJNE MANJINSKE PROJEKTE
Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture
Projekt koji ima značajno mjesto u razvojnom planu Belog Manastira, a koji Rob posebno izdvaja, zasigurno je Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir. Ukupna mu je vrijednost nešto manja od 146 milijuna kuna, od čega će približno 85 milijuna kuna biti namaknuto iz EU-a, nacionalno financiranje iznosi 32,5 milijuna kuna, a Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Hrvatske vode izdvojit će po 14,1 milijun kuna. Ostatak će biti financiran iz gradskog proračuna odnosno Baranjskog vodovoda. Ove se godine očekuje njegova realizacija u vrijednosti od najmanje 10 milijuna kuna. Pri svemu valja naglasiti kako Beli Manastir već ima spreman dio projekata za koje se čekajju natječaji.
Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

AUSTRALSKA DOBRA PRAKSA

Edukacija: Briga o starijim osobama

Najčitanije iz rubrike