Kultura
KAZALIŠNI SUSRETI U VIROVITICI, SUHOPOLJU I SLATINI

16. VIRKAS svečano otvaraju domaćini premijerom predstave "Kao i svaki dan"
Objavljeno 29. siječnja, 2020.

I ove godine ljubitelje dasaka koje život znače očekuju prepoznatljivi i jedinstveni Virovitički kazališni susreti, Virkas 2020. U virovitičkom kazalištu bit će odigrano 11 večernjih predstava različitih kazališta iz cijele Hrvatske te nekoliko međunarodnih. Također, Virkas je tradicionalno i miniturneja po županiji, zahvaljujući kojoj će, osim virovitičke publike, predstave ove godine moći pogledati i stanovnici Suhopolja i Slatine.


Virovitičke kazališne susrete otvorit će premijera predstave Kao i svaki dan, autora i redatelja Aleksandra Švabića te Vedrane Klepice, autorice i dramaturginje, nastala prema motivima Aristofanove drame Ptice. Predstave će biti igrane i za osnovne i srednje škole, a u njoj glume najbolji virovitički glumci, bračni par Golub, Igor i Vlasta, Mijo Pavelko, Draško Zidar, Goran Koši, Antun Vrbenski, uz mnoge druge:

- Aristofan je zasigurno jedan od najpoznatijih antičkih komediografa. Sačuvano je jedanaest njegovih drama od četrdeset četiri, koliko se pretpostavlja da je napisao. Među najpoznatija djela ubraja se komedija Ptice, čiji je dramski tekst priča o dvojci Atenjana Pisteteru i Eulpidu koji nezadovoljni političkim, ekonomskim i pravnim okvirom tadašnje Atene prihvaćaju savjet tračkog kralja Tereja. S njim skuju plan o kreiranju novog društvenog sustava na novom i boljem mjestu. Odlučuju se sagraditi novi grad između neba i zemlje kako bi spriječili dolazak posvećenog dima sa žrtvenih oltara koji hrani bogove i tako im uskratiti moć i hranu. Djelo je iznimno zanimljivo svjedočanstvo o sukobu vladajuće klase i građana nezadovoljnih funkcioniranjem pravnog i političkog sustava, što se referira i na suvremeni politički kontekst – o predstavi, koja će otvoriti 16. VIRKAS, kažu iz Kazališta Virovitica. Prodaja ulaznica, pojedinačnih i paketa, započela je 27. siječnja na blagajni Gradskog kazališta Virovitica, uz pristupačne cijene – 300 kuna za komplet 11 predstava, pojedinačna ulaznica je 50 kuna, a uz popust za umirovljenike i studente, cijena pojedinačne ulaznice iznosi 40 kuna. Ovogodišnji 16. VIRKAS u organizaciji je Gradskog kazališta Virovitica i bit će održan od 7. veljače do 7. ožujka. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i Virovitičko-podravska županija, a supokrovitelj je Turistička zajednica grada Virovitice.


Vladimir Grgurić
Ukupno će 11 predstava odigrati mnoštvo domaćih i međunarodnih kazališta u sklopu ovogodišnjeg VIRKAS-a
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike