Sport
KVALIFIKACIJE ZA SP U FUTSALU

Hrvatska ide po prvi plasman
na World Cup nakon 20 godina
Objavljeno 28. siječnja, 2020.
Pobjednik skupine u Osijeku izravno će se plasirati na SP u Litvi, a drugoplasirana reprezentacija igrat će play-off

Dvorana Gradski vrt bit će domaćin elitne runde kvalifkacija za plasman na Svjetko prvenstvo u futsalu, koje će se u rujnu održati u Litvi.

Uz Hrvatsku kao domaćina osječki ljubitelji futsala na djelu će moći vidjeti i dvije reprezentacije koje spadaju u sam svjetski vrh. Rusija je aktualni viceprvak svijeta, a Azerbajdžan je u top 10 futsal-reprezentacija na planetu prema FIFA-inu rejtingu. Već taj podatak dovoljno govori koliko težak posao očekuje naše "haklere" na putu prema Litvi. Pobjednik skupine izborit će pravo izravnog plasmana na finalni turnir, a drugoplasirani će imati još jednu priliku to ostvariti u dodatnim kvalifikacijama, u kojima će mu protivnik biti drugoplasirana momčadi iz skupine u kojoj igraju Češka, Kazahstan, Rumunjska i Slovenija.

Loša sjećanja
Nije ovo prvi put da Hrvatska plasman na SP traži u dvorani Gradski vrt. Prije pet godina u Osijeku se igrala preliminarna runda kvalifikacija, u koju je naša reprezentacija ušla kao favorit, a na kraju je doživjela debakl i nije se uspjela probiti u elitno kolo. I tada smo igrali protiv Azerbajdžana, s kojim ćemo u srijedu navečer otvoriti ovaj kvalifikacijski turnir, no tada je za Hrvatsku kobna bila Bjelorusija.

- Ne trebamo se opterećivati time što se u Osijeku dogodilo prije pet godina. Tada je to bila preliminarna runda koju smo trebali proći. No bilo je to vrijeme u kojem hrvatski futsal nije bio baš u svom najboljem razdoblju. Krah na tom turniru nema nikakve veze s dvoranom Gradski vrt ili Osijekom. Tada mi jednostavno nismo bili pravi - prisjetio se Mato Stanković, izbornik naše reprezentacije.

Ovaj put Hrvatsku čekaju vrlo zahtjevne utakmice. Protiv Rusa smo igrali i u preliminarnoj rundi aktulanih kvalifikacija i odigrali bez pobjednika u Dubrovniku (2:2), Azerbajdžan je uvijek jak jer je to reprezentacija sastavljena od naturaliziranih Brazilaca, a ni Slovaci nisu mačji kašalj.

- U elitnoj rundi europskih kvalifkacija za SP i ne mogu se očekivati laki suparnici. Europske kvalifikacije za svjetsku smotru doista su najteže. Što se naših suparnika tiče, Rusi su aktulani viceprvaci svijeta, Azerbajdžan s Brazilcima je peta ili šesta reprezentacija svijeta, a Slovačka je vrlo ozbiljna momčad. Čeka nas teška, ali ne i nemoguća misija - kaže Stanković.

Pomoć s tribina
Nažalost, osječki gledatelji neće biti u prilici vidjeti sve najjače adute kojima raspolaže naša selekcija. Najteži je udarac izostanak možda i najboljeg hrvatskog igrača Darija Marinovića, koji je već duže ozlijeđen i uopće nije sudjelovao u ovim kvalifikacijama. Za akciju Osijek izborniku Mati Stankoviću zbog ozljeda su otkazali još neki važni aduti, poput Kazazića i Čekola, zbog obiteljskih obeza neće biti Perišića. Prvi susret s Azerbajdžanom propustit će i Kanjuh, koji ima tri žuta kartona.

- Imamo puno problema, ali najveći je hedikep neigranje Marinovića, koji je praktično nezamjenjiv. Rotacija će nam biti sužena zbog tih izostanaka, no nema se smisla žaliti - kaže Stanković.

Naravno, jednu od važnih uloga u tim teškim okršajima mogla bi odigrati pomoć osječke publike.

- Ako želimo izboriti plasman na SP, svi ćemo morati biti na najvišoj razini. Od nas na terenu do navijača. Uopće ne sumnjam u pravu podršku s tribina jer Osijek je uvijek na pravi način dočekivao sve hrvatske reprezentacije - zaključio je Mato Stanković, hrvatski izbornik.

Inače, u povijesti Hrvatska je samo jednom igrala na Svjetskom prvenstvu. Bilo je to prije točno 20 godina u Gvatemali, kada smo osvojili peto mjesto.

Hrvatska turnir otvara protiv Azrebajdžana, a susret se igra u srijedu s početkom u 20 sati.

Dalibor Keler
RASPORED
SRIJEDA - 29. SIJEČNJA

17 sati

Rusija - Slovačka

20 sati

Hrvatska - Azerbajdžan

ČETVRTAK - 30. SIJEČNJA

17 sati

Azerbajdžan - Rusija

20 sati

Hrvatska - Slovačka

SUBOTA - 1. VELJAČE

17 sati

Slovačka - Azerbajdžan

20 sati

Hrvatska - Rusija
Možda ste propustili...

SUPERSPORT PRVA NOGOMETNA LIGA - 26. KOLO

BSK nije mogao pomoći sebi, ni susjedu iz Gradskog vrta

TRETMAN, TRENING, PONOVNO TRETMAN…

Mitrović razveselio Srbe

RUKOMETAŠICE OSIJEKA DOČEKUJU LIDERA

Protiv Podravke iskušati neke varijante

Najčitanije iz rubrike