Novosti
OBUSTAVLJENI SVI LETOVI KIOWA WARRIORA

Pogibija pilota u padu helikoptera kod Zlarina
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
Istraga odmah pokrenuta * MORH: Do udara u more došlo je na vrlo maloj visini

U padu helikoptera Kiowa Warrior, s dva člana posade, u more u Zlarinskom kanalu ispred mjesta Zablaće u ponedjeljak je poginuo pilot, bojnik Marin Klarin. Njegovo je tijelo pronađeno, a potraga za drugim članom posade, natporučnikom Tomislavom Baturinom pokrenuta je brzo. Pomoć lokalnih ribara i Službe za potragu i spašavanje u Divuljama odmah nakon nesreće zatražila je posada drugog helikoptera koji je bio u pratnji.


- Sukladno s Pravilnikom o zrakoplovnim nesrećama formirao sam povjerenstvo na čelu kojega je glavni vojni zrakoplovni istražitelj da se istraže sve okolnosti nastanka ove nesreće. U sastavu povjerenstva bit će i ostali zrakoplovni stručnjaci. Upoznao sam predsjednicu RH i predsjednika Vlade sa svim događajima. Naši časnici su s obiteljima pilota kako bi im pružili pomoć i podršku - rekao je ministar obrane Damir Krstičević na izvanrednoj konferenciji za novinare izrazivši sućut obitelji poginulog pilota i objavljujući osnovne informacije o nesreći.


Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general zbora Mirko Šundov, rekao je kako je ovaj let bio "obučna planska aktivnost u potpori Zapovjedništvu Specijalnih snaga za združene vježbovne aktivnosti u 2020. godini."
Obustava letenja

- Nakon dojave o ovom nesretnom događaju zapovjeđena je obustava leta svih helikoptera Kiowa Warrior dok se ne utvrdi uzrok pada. Ja sam isto formirao povjerenstvo kao načelnik Glavnog stožera za utvrđivanje glavnih uzroka ovog izvanrednog događaja. Po dojavi o padu helikoptera pokrenuli smo sve mehanizme i snage za traganje i spašavanje iz Divulja i iz Zadra u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Na područje pada helikoptera upućen je brod Hrvatske ratne mornarice s interventnom brodicom, medicinskim timom i timom ronitelja. Upućena je i brodica zapovjedništva specijalnih snaga s timom ronitelja koji će s timom ronitelja MUP-a dalje provoditi aktivnosti radi pronalaženja našeg drugoga pilota - rekao je Šundov. Ustrojen je i psihološki tim za potporu pilotima koji su sudjelovali u zajedničkom letu.


Kako je rečeno na konferenciji za novinare, prema informacijama od pratitelja koji je bio iza aviona, do udara u more došlo je na vrlo maloj visini. Rečeno je i da se zadaća izvršavala "točno onako kako je trebala." Više informacija o uzroku pada znat će se tek kada olupina helikoptera bude izvučena iz mora.


Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), brigadni general Michael Križanec, vidljivo potresen tragedijom, na konferenciji za novinare također je izrazio sućut obitelji poginulog kolege.


- U 10.20 helikopter 327 krenuo je na svoj posljednji let u paru, sa zadaćom navigacijskog leta i preleta iz Zemunika u Loru, kako bi večeras podupro ZSS u provedbi obuke - opisao je u ponedjeljak događaj general Križanec. "U akvatoriju kod Zablaća helikopter je za sada iz neobjašnjivih razloga udario u more. Drugi helikopter koji mu je bio u pratnji u paru s njim ostao je na mjestu događaja, dozivajući pomoć od lokalnih ribara i radiovezom od Službe za potragu i spašavanje iz Divulja. Ribari su uspjeli izvući jedno tijelo i dovesti ga do obale, gdje je počela reanimacija i pokušaj Hitne pomoći da ga se oživi. Međutim, nisu uspjeli, kolega je preminuo", rekao je Križanec.
Potraga

Dodao je i da je helikopter 327 bio proizveden 2011. godine, s ukupnim naletom od 520 sati od proizvodnje.


- Stariji kolega imao je više od 2500 sati naleta u karijeri, a mlađi više od tisuću sati. Kako su rekli ministar i načelnik, istražno povjerenstvo utvrdit će sve razloge i zašto je došlo do ovoga, da bi ostali kolege u toj eskadrili bili sigurni - zaključio je zapovjednik HRZ-a.
Olupina se nalazi na dubini od 30 metara, a u potragu za drugim pilotom uključeni su ronitelji. "Za drugim članom posade pokrenuta je intenzivna akcija traganja i spašavanja u koju su uključeni helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Obalna straža Hrvatske ratne mornarice, kao i operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova te spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik. Ministarstvo obrane, Hrvatska vojska i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo duboko su potreseni zbog nemilog događaja i izražavaju sućut obitelji preminulog pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva", priopćeno je iz MORH-a.


Dijana Pavlović/Hina
NAGRAĐIVANI I POHVALJIVANI PILOTI
Poginuli bojnik Marin Klarin rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik HRZ-a od 2000., a tijekom svoje karijere u HV-u obnašao je niz odgovornih dužnosti, objavio je MORH. Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila HRZ-a. 2013. je sudjelovao u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije. Za uspješno izvršavanje zadaća ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta.

Pilot za kojim se traga, natporučnik Tomislav Baturina, također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.
Letjelice donirane, ali nisu stare

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, od kojih se jedan u ponedjeljak srušio u more kod Zlarina, nabavilo u prosincu 2016. od SAD-a. Helikopteri vrijede oko 1,7 milijardi kuna, a kako je bila riječ o pomoći SAD-a našoj zemlji, Hrvatsku su stajali oko 200 milijuna kuna. Riječ je o relativno novim letjelicama koje su proizvedene od 2010. do 2012., a u uporabi su bile od 2012. do 2015. prije nego što su donirane Hrvatskoj. Maksimalna brzina im je 240 km/h, brzina krstarenja 204 km/h, a dolet im je 556 kilometara. O nesreći se oglasila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović koja je priopćila da je s dubokom zabrinutošću primila vijest o padu vojnog helikoptera. Ustvrdila je kako je sigurnost naših zrakoplovnih posada prvi prioritet pa očekuje temeljitu istragu o uzrocima nesreće. V.T.

"Misli s obiteljima pilota"

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut obitelji pilota poginuloga u padu helikoptera Kiowa Warrior. "U ime Vlade i svoje osobno, izražavam najdublju sućut obitelji poginulog pilota. U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom. Naše su misli s njihovim obiteljima. Ministar Krstičević oformio je stručno povjerenstvo koje će utvrditi okolnosti ove tragične nesreće", napisao je Plenković na Twitteru. Sućut obitelji pilota izrazio je i izabrani predsjednik RH Zoran Milanović. "Siguran sam kako će svi uključeni u akciju traganja i spašavanja učiniti sve kako bi što prije utvrdili sudbinu drugog pilota", napisao je Milanović na Facebooku. "Helikopterima Kiowa koristi se ratno zrakoplovstvo velikog broja zemalja iznad kopna i mora i nitko na njih nije imao pritužbe. To su izvanredni helikopteri u svojoj klasi", rekao je bivši ministar obrane Ante Kotromanović za Slobodnu Dalmaciju. H/D.Pav.

Možda ste propustili...