Osijek
KONZULAT REPUBLIKE FINSKE

Počasna konzulica je Zrinka Špoljarić, osječka poduzetnica
Objavljeno 28. siječnja, 2020.
Cilj je produbljivanje odnosa između slavonskih županija i Finske, s naglaskom na poslovno povezivanje

Konzulat Republike Finske u Osijeku djeluje od rujna prošle godine. Vjerojatno su mnogi naši sugrađani već uočili na adresi Ulice sv. Ane 80 ovalnu oznaku, tzv. štit, koji na dvama jezicima, finskom i švedskom, daje do znanja da se ovdje nalazi konzularno predstavništvo Finske. Grb ove zemlje sa sjevera Europe iznimno je lijep, a njega okružuju dva natpisa "Suomen konsulinvirasto", odnosno "Finlands konsulat".

Na njegovom je čelu Osječanka Zrinka Špoljarić, poduzetnica i direktorica privatne tvrtke Cornus d.o.o., koja je u proteklih 25 godina razvila bogatu suradnju s partnerima iz Finske. Upravo su te njezine poslovne veze i osobna prijateljstva bile jedan od glavnih razloga zašto je Finska odabrala baš nju za ovu zahtjevnu, ali vrlo zanimljivu dužnost. Nakon razgovora u finskom Veleposlanstvu u Zagrebu Špoljarić je dobila tzv. patentno pismo iz Helsinkija, a počasnom je konzulicom postala tek nakon što je dobila tzv. egzekvaturu od hrvatske države, odnosno pravni akt koji odobrava njezino djelovanje. Osim Veleposlanstva u Zagrebu, Republika Finska ima svoja konzularna predstavništva u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku i Osijeku, na čijem su čelu počasni konzuli. Konzularno područje finskog Konzulata u Osijeku obuhvaća pet županija istočne Hrvatske: Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku. Za razliku od konzulata na Jadranu koji se najviše bave pružanjem pomoći finskim turistima i pomorcima, finski je Konzulat u Osijeku osnovan sa željom za produbljivanjem odnosa između ovog dijela Hrvatske i odgovarajućih partnera u Finskoj, s naglaskom na poslovno povezivanje. To ne znači da neki Finac koji primjerice izgubi putovnicu u Kopačkom ritu, neće moći pronaći svaku moguću pomoć i utjehu u finskom Konzulatu u Osijeku.

- Ljudi koji imaju kakvu dobru ideju ili projekte koji se mogu ostvariti bez obzira na to je li to u Hrvatskoj ili Finskoj, dobrodošli su u našem uredu gdje mogu očekivati pomoć u pronalaženju odgovarajućih kontakata ili potencijalnih poslovnih partnera - rekla nam je Špoljarić.

Zrinka Špoljarić rođena je Osječanka, pohađala je Osnovnu školu sv. Ane i Srednju tehničku školu te Građevinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, da bi na koncu specijalizirala dizajn interijera. Nije ni čudno što je u svojoj poslovnoj karijeri mnogo surađivala s Fincima koji su prilično jaki u toj kreativnoj industriji. Prilikom razgovora u sjedištu Konzulata u Aninoj 80 primljeni smo u službenim prostorima koji odišu autorskim rukopisom. Pomislili smo da je riječ o finskom dizajnu, ili bar IKEA-i, ali smo naposljetku saznali da je primjerice lijepi i nesvakidašnji hrastov stol u konzuličinom uredu koji nam je zapao za oko načinjen od slavonske hrastovine prema njezinim nacrtima. Na manjem stoliću uz brojne publikacije koje slave Finsku, primjećujemo i nedavno objavljeni "Englesko-hrvatski diplomatski rječnik" Damira Grubiše. Iako je Zrinku Špoljarić svojom počasnom konzulicom imenovala Republika Finska, ona će biti u mogućnosti priskočiti u pomoć i državljanima drugih nordijskih zemalja u skladu s međusobno potpisanim sporazumima.

Draško Celing
DVA SLUŽBENA JEZIKA: FINSKI I ŠVEDSKI
Zrinka Špoljarić s finskim Veleposlanstvom u Zagrebu i matičnom zemljom komunicira na engleskom jeziku. Finska ima dva službena jezika, finski i švedski, što je popudbina iz vremena kada je ta zemlja bila u sastavu Švedske i Rusije. Naime, u to je vrijeme službeni jezik bio švedski, a finski je pridodan tek kasnije, u drugoj polovini 19. stoljeća, kada se dogodio svojevrsni finski narodni preporod, što je slično povijesno iskustvo kakvo su doživjeli i Hrvati. U Finskoj danas živi 5,4 posto Šveđana koji na Ålandskom otočju uživaju samoupravu.
Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

Najčitanije iz rubrike