Osijek
KONZULAT REPUBLIKE FINSKE

Počasna konzulica je Zrinka Špoljarić, osječka poduzetnica
Objavljeno 28. siječnja, 2020.
Cilj je produbljivanje odnosa između slavonskih županija i Finske, s naglaskom na poslovno povezivanje

Konzulat Republike Finske u Osijeku djeluje od rujna prošle godine. Vjerojatno su mnogi naši sugrađani već uočili na adresi Ulice sv. Ane 80 ovalnu oznaku, tzv. štit, koji na dvama jezicima, finskom i švedskom, daje do znanja da se ovdje nalazi konzularno predstavništvo Finske. Grb ove zemlje sa sjevera Europe iznimno je lijep, a njega okružuju dva natpisa "Suomen konsulinvirasto", odnosno "Finlands konsulat".

Na njegovom je čelu Osječanka Zrinka Špoljarić, poduzetnica i direktorica privatne tvrtke Cornus d.o.o., koja je u proteklih 25 godina razvila bogatu suradnju s partnerima iz Finske. Upravo su te njezine poslovne veze i osobna prijateljstva bile jedan od glavnih razloga zašto je Finska odabrala baš nju za ovu zahtjevnu, ali vrlo zanimljivu dužnost. Nakon razgovora u finskom Veleposlanstvu u Zagrebu Špoljarić je dobila tzv. patentno pismo iz Helsinkija, a počasnom je konzulicom postala tek nakon što je dobila tzv. egzekvaturu od hrvatske države, odnosno pravni akt koji odobrava njezino djelovanje. Osim Veleposlanstva u Zagrebu, Republika Finska ima svoja konzularna predstavništva u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Dubrovniku i Osijeku, na čijem su čelu počasni konzuli. Konzularno područje finskog Konzulata u Osijeku obuhvaća pet županija istočne Hrvatske: Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku. Za razliku od konzulata na Jadranu koji se najviše bave pružanjem pomoći finskim turistima i pomorcima, finski je Konzulat u Osijeku osnovan sa željom za produbljivanjem odnosa između ovog dijela Hrvatske i odgovarajućih partnera u Finskoj, s naglaskom na poslovno povezivanje. To ne znači da neki Finac koji primjerice izgubi putovnicu u Kopačkom ritu, neće moći pronaći svaku moguću pomoć i utjehu u finskom Konzulatu u Osijeku.

- Ljudi koji imaju kakvu dobru ideju ili projekte koji se mogu ostvariti bez obzira na to je li to u Hrvatskoj ili Finskoj, dobrodošli su u našem uredu gdje mogu očekivati pomoć u pronalaženju odgovarajućih kontakata ili potencijalnih poslovnih partnera - rekla nam je Špoljarić.

Zrinka Špoljarić rođena je Osječanka, pohađala je Osnovnu školu sv. Ane i Srednju tehničku školu te Građevinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera, da bi na koncu specijalizirala dizajn interijera. Nije ni čudno što je u svojoj poslovnoj karijeri mnogo surađivala s Fincima koji su prilično jaki u toj kreativnoj industriji. Prilikom razgovora u sjedištu Konzulata u Aninoj 80 primljeni smo u službenim prostorima koji odišu autorskim rukopisom. Pomislili smo da je riječ o finskom dizajnu, ili bar IKEA-i, ali smo naposljetku saznali da je primjerice lijepi i nesvakidašnji hrastov stol u konzuličinom uredu koji nam je zapao za oko načinjen od slavonske hrastovine prema njezinim nacrtima. Na manjem stoliću uz brojne publikacije koje slave Finsku, primjećujemo i nedavno objavljeni "Englesko-hrvatski diplomatski rječnik" Damira Grubiše. Iako je Zrinku Špoljarić svojom počasnom konzulicom imenovala Republika Finska, ona će biti u mogućnosti priskočiti u pomoć i državljanima drugih nordijskih zemalja u skladu s međusobno potpisanim sporazumima.

Draško Celing
DVA SLUŽBENA JEZIKA: FINSKI I ŠVEDSKI
Zrinka Špoljarić s finskim Veleposlanstvom u Zagrebu i matičnom zemljom komunicira na engleskom jeziku. Finska ima dva službena jezika, finski i švedski, što je popudbina iz vremena kada je ta zemlja bila u sastavu Švedske i Rusije. Naime, u to je vrijeme službeni jezik bio švedski, a finski je pridodan tek kasnije, u drugoj polovini 19. stoljeća, kada se dogodio svojevrsni finski narodni preporod, što je slično povijesno iskustvo kakvo su doživjeli i Hrvati. U Finskoj danas živi 5,4 posto Šveđana koji na Ålandskom otočju uživaju samoupravu.
Možda ste propustili...

OŠ “TIN UJEVIĆ” (NEKADAŠNJA OŠ “XII. PROLETERSKA”)

Četrdeset godina od završetka osnovne škole

23. IZDANJE NATJECANJA “MALA KLIZALJKA”

Krijesnice zlatne, no svi su klizali s jednakim veseljem

PREDAVANJE U AMERICAN CORNERU GISKO-A

Eterična ulja kao lijek za sve tegobe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

7. GODINA MASKENBALA LIONS KLUBA GEA

Tradicionalni humanitarni
maskenbal za pomoć
štićenicima Klasja

2

17. DONJOGRADSKA KOBASIJADA

Najbolje kobase OPG-a Čutura i seka N. Barišića

3

PREDAVANJE U AMERICAN CORNERU GISKO-A

Eterična ulja kao lijek za sve tegobe