Osijek
ARS LONGA DE LA HABANA U OSIJEKU

Osječanima darovali dva koncerta za pamćenje
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
Osječani su imali nevjerojatan privilegij u petak i nedjelju poslušati dva uzastopna, ali i programski različita, koncerta kubanskog ansambla za ranu glazbu Ars Longa de la Habana. Ovo nije samo kurtoazno tituliranje gostiju iz dalekog svijeta, jer spomenuti ansambl uistinu pripada u sami vrh interpreta povijesno obaviještene izvedbe renesansne i barokne glazbe.

Dovoljno je vidjeti njihovu vrlo zanimljivu diskografiju i poslušati njihove albume, koji su dostupni i preko digitalnih platformi poput Deezera, nakon čega se svatko može i sam uvjeriti u ono što izvodi i kako glazbuje ovaj ansambl. Njihov prošlogodišnji album "Nativité à Santiago de Cuba", sa skladbama Estebana Salasa, izišao je u izdanju ugledne diskografske kuće Harmonia mundi. Osim dvaju koncerata u Osijeku, u velikoj dvorani Vikarijata i konkatedrali sv. Petra i Pavla, članovi ovog ansambla održali su i majstorski tečaj na Akademiji umjetnosti i kulture Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te nastupili u Đakovu. Nakon koncerta u Vinkovcima, Ars Longa će još održati koncert u Mariji Bistrici i crkvi sv. Katarine u Zagrebu.

Najzaslužniji za njihov posjet Osijeku i turneju po sjevernoj Hrvatskoj je naš Osječanin, mons. dr. sc. Većeslav Tumir, vatikanski diplomat u Tokiju.

- Osnivače ansambla Teresu Paz i Alanda Lópeza upoznao sam dok sam službovao u nuncijaturi na Kubi. Sprijateljili smo se i to prijateljstvo traje do danas. Poklopilo se niz lijepih faktora, a to je da su gostovali u Beču, gdje su u Konzerthausu održali koncert, nakon čega je njihovu turneju po Hrvatskoj bilo je relativno lagano organizirati uz pomoć različitih institucija i drugih dobrih ljudi, poput Apostolske nuncijature u Zagrebu, Đakovačke i Zagrebačke nadbiskupije, župe sv. Petra i Pavla u Osijeku te gradova Osijeka, Đakova i Zagreba, Glazbene mladeži Osijek, Matice hrvatske Vinkovci i dr. - rekao nam je Tumir. D. Celing
Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

“OPERA PERDUTA” U ARHEOLOŠKOM MUZEJU

Humanitarni koncert za udrugu “Moje dijete”

Najčitanije iz rubrike