Osijek
SEZONSKE BOLESTI

Gripe i viroze pune
ordinacije, a prazne klupe
Objavljeno 28. siječnja, 2020.
Odrasli mahom boluju od viroza s visokim temperaturama koje se zadržavaju i 7 dana

Prepune čekaonice osječkih liječnika obiteljske medicine i pedijatara neizbježna su tema među Osječanima proteklih desetak dana s obzirom na to da gotovo nema osobe koja se u tom vremenu uputila liječniku a da u čekaonici nije provela bar sat-dva. Događa se to iako mnogi liječnici i medicinske sestre gotovo svakodnevno rade prekovremeno.

Obilaskom nekoliko zdravstvenih ustanova na području Osijeka potvrđujemo dojave čitatelja - čekaonice ispred ordinacija liječnika obiteljske medicine i pedijatara pucaju po šavovima. Pacijenti u čekaonicima nezadovoljno cupkaju, a "reži" se na svakoga tko krene mimo reda kucati na vrata medicinskoj sestri, makar i samo s papirićem za narudžbu lijekova.

Dr. med. Nataša Stanišić, zamjenica ravnatelja Doma zdravlja Osijek, objašnjava kako većina pacijenata u čekaonicima domova zdravlja boluje od viroza popraćenih visokim temperaturama.

"Sve su ordinacije obiteljske medicine pod velikim pritiskom pacijenata, pa tako i moja. Puno je viroza s visokim temperaturama koje se zadržavaju i po tjedan dana. Također bilježimo velik broj upala pluća. Najčešće su bolesni oni koji borave u kolektivima, među njima je i dosta školske djece od koje doznajemo kako su im razredi u školama prepolovljeni. Svima savjetujemo obilnu hidraciju, uzimanje vitamina i čajeva te mirovanje. Odlazak liječniku samo onima koji imaju visoku tjelesnu temperaturu, višu od 38 stupnjeva dulje od tri dana, popraćenu nekim burnim simptomom kao što je jaka glavobolja ili grlobolja, jak kašalj sa zamućenim iskašljajem ili loše opće stanje.

Oni koji mogu kontrolirati temperaturu i nemaju jake druge simptome, bolje neka ostaju kod kuće i odmaraju se", kaže dr. Stanišić te dodaje kako se drastično povećanje broja bolesnih tek očekuje s najavljenom promjenom vremenskih prilika.

Naglašava i kako su osim u ordinacijama obiteljske medicine trenutno posebno velike gužve u pedijatrijskim ordinacijama, gdje su čekaonice "produžene" na hodnike, a u ordinacijama u prizemlju domova zdravlja čak i na prostor ispred zdravstvene ustanove.

Pedijatrica Doma zdravlja Osijek, dr. Maja Štimac, ističe kako je među mališanima trenutno prevladavajuća bolest gripa zbog koje je i njezina pedijatrijska ordinacija danima puna.

“Djeca nam dolaze s visokim temperaturama, glavoboljama, bolovima u tijelu i općenito lošeg općeg stanja te smo u velikom broju slučajeva potvrdili gripu. Riječ je o djeci koja borave u kolektivima, vrtićima i školama. Kako doznajemo od pacijenata, pojedini su razredi i vrtićke skupine ispražnjeni do te mjere da je zdrave djece tek četvero ili petero”, kaže nam dr. Štimac.

Ivana Solar
Drastično se povećanje broja bolesnih Osječana tek očekuje s najavljenom promjenom vremenskih prilika
U LJEKARNAMA POVEĆANA POTRAŽNJA
Očekivano s obzirom na navedeno, gužve su proteklih dana i u osječkim ljekarnama, gdje bezreceptni lijekovi idu kao halva. Građani se žele “naoružati” kako bi što prije pobijedili bolest, jer si, kažu nam, danas malo tko može priuštiti duže bolovanje. Najviše se prodaju antipiretici - sredstva za snižavanje tjelesne temperature, sprejevi za nos i vitaminski dodatci prehrani s naglaskom na čisti vitamin C. Također, Osječani masovno kupuju i popularne “koktel-kombinacije” tih lijekova, koje istovremeno djeluju na sve simptome prehlade i gripe.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJPOŽELJNIJI STUDIJI OVE JESENI

Brucoši navalili na Ekonomski fakultet

2

FESTIVAL PRIRODE I BICIKLIZMA

Biciklijada do Pampasa

3

JOŠ JEDNA PRODAVAONICA U POTHODNIKU STAVLJA KLJUČ U BRAVU

Nakon 28 godina zatvara se “Škrinjica”