Regija
TRADICIONALNI IZLET PLANINARA

“Zadnja prvoga” - avantura Krndijom
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
GAZIJE - Hrvatsko planinarsko društvo Sunovrat Đurđenovac i ove je godine organiziralo po sjevernim obroncima Krndije planinarski izlet pod nazivom Zadnja prvoga. Planinarenje Krndijom, pitomom planinom, koja zajedno s Papukom i Psunjem čini najstarije dijelove tzv. slavonskih planina, tradicionalno se organizira posljednje nedjelje u siječnju. Izlet je počeo okupljanjem u planinarskoj kući Tivanovo u Gazijama, malom selu u općini Feričanci.

- Izletu se odazvalo više od 200 članova planinarskih društava iz Virovitice, Osijeka, Belišća, Orahovice, Feričanaca, Našica, Đurđenovca, Đakova, Slavonskog Broda i Kutjeva. Počastili smo ih šokačkim zajutrkom, masnim kruhom, lepinjama, rakijicom i čajem, a nakon povratka s hodanja obilježenim planinarskim stazama dočekao ih je grah - rekao je dopredsjednik HPD-a Sunovrat Darko Amidžić.

Sudionici su se podijelili u grupe i uputili markiranim stazama koje su vodile kroz šumu, uglavnom hrastovu, a bile su lagane i ugodne za pješačenje. Za njihovo svladavanje nije bilo potrebno alpinističko znanje ni vještine, osim što je na nekoliko mjesta bilo potrebno malo smjelosti. No za svaki slučaj, s planinarima su bili iskusni planinarski vodiči.

- Planinarima su bile ponuđene tri staze. Najduža je vodila do Petrovog vrha, hodanje je trajalo gotovo pet sati, a najkraća je bila staza do brda Pjeskovina i trajala je oko tri sata. A tu je bila ništa manje neatraktivna dionica, kružna staza Dida Račkog. Hodalo se lagano, kroz šumu, uz vinograde, te se divilo krndijskim vidikovcima – rekao je Amidžić.

Nakon povratka sa staza, kao i svaki put, održano je ugodno planinarsko druženje uz grah, koji su pripremili članovi Udruge gljivara iz Donjeg Miholjca.

- Pripremili smo jelo od meksičkog graha, koji je odličan za kuhanje. Dodali smo uobičajene namirnice i začine, držali se normativa i pravodobnog dodavanja u jelo, a u sve to još unijeli i ljubav - opisao nam je kako dobro skuhati ukusan grah Branko Kezerle, predsjednik Udruge gljivara.

Izlet na Krndiju, biser u slavonskom gorju, bio je poseban užitak i za malu grupu planinara iz Kutjeva, Družinu Cugerlanda i Brda Križ.

- Nisam prvi put na izletu i kao uvijek ode se s mnogo ugodnih dojmova. Tereni oko Gazija idealni su za hodanje. Nije naporno i svatko može izdržati - rekao nam je Mirko Cenbauer. S. Fridl
Najčitanije iz rubrike