Regija
U ĐAKOVU INVESTICIJE OD 1,4 I 5,6 MILIJUNA KUNA

Domu za starije i nemoćne dograđena kuhinja, Domu zdravlja 7 uređenih ordinacija
Objavljeno 28. siječnja, 2020.
ĐAKOVO - U nazočnosti ministrice za demografiju Vesne Bedeković, osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, gradonačelnika Marina Mandarića i drugih, u Domu za starije i nemoćne u Đakovu otvoren je novosagrađeni dio kuhinje za, rekla je ravnateljica Branka Barna, 300 korisnika, od kojih je njih 240 u ustanovi. Investicija je to od 1,410.000 kuna, a riječ je o decentraliziranim sredstvima. Bedeković je ovaj dom nazvala primjerom među 46 decentraliziranih domova u RH te primjerom dobre suradnje Ministarstva, Županije i Grada. Nakon tragedije u Zagorju, najavila je, rade se pojačani nadzori. Cilj je podizanje i izjednačavanje kriterija, kvalitetan smještaj svih korisnika. Okvir je novi Zakon o socijalnoj skrbi, a novost je da županije dobivaju praćenje domova. "Još razmatramo sve mogućnosti. Svakako ćemo županije uključiti u praćenje jer izdaju rješenja za rad. Uključit ćemo ih u razini u kojoj one to mogu", rekla je Bedeković. U Osječko-baranjskoj županiji su tri doma za starije kojima je ona osnivač. "Svi rade vrlo kvalitetno, razina sigurnosti i organizacije je odlična. Nakon ulaganja od 1,410.000 kuna u dogradnju kuhinje, planiramo proširiti kapacitete doma i to na prostorije Centra za socijalnu skrb, za koji se mjesto traži", najavio je župan. Na najave o prebacivanju dijela odgovornosti na županije kada je riječ o privatnim domovima, Anušić je rekao: "Mi ćemo to odraditi, nadam se da će i Vlada i Ministarstvo za to naći sredstva i dati nam legitimitet i odriješene ruke."
U Domu zdravlja obišao je novouređenih 400 kvadrata za 7 ordinacija u prostoru ex rodilšta, gdje je nabavljena i nova medicinsko-tehnička i dijagnostičko-terapijska oprema, a kao dio projekta "Dostupnija primarna zdravstvena zaštita na području cijele OBŽ”. "U obnovu zgrade utrošeno je 3,3 milijuna, a još 2 milijuna kuna za opremu i dr. Ugrađen je i lift, 300.000 kuna, ukupno 5,6 milijuna kuna", rekao je Anušić. Dio je iz decentraliziranih sredstava. "Projekt prenamjene objekta u kojem je prije 10-ak godina zatvoreno rodilište nominirali smo Županiji za EU fondove i ona je to prihvatila. U 7 ordinacija ide dio specijalističkih ordinacija i dio opće medicine", rekao je ravnatelj DZ-a Đakovo Boro Knezović.

- Radovi i oprema dio su velikog projekta koji Županija provodi za sve domove zdravlja na svom području. Ukupno je financiran s 26 milijuna kuna, a Županija je dodatnih 2 milijuna kuna osigurala u proračunu - rekla je pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Nataša Tramišak. Pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb Ivana Stanić dodala da se kroz ovaj i druge projekte, kroz decentalizirana, potom izvorna sredstva OBŽ-a te EU projekte želi podići razina zdravstvene zaštite. S. Župan
Dom za starije Đakovo nazvan je uzornim primjerom među 46 decentraliziranih domova u Hrvatskoj
Možda ste propustili...

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike