Crna kronika
ZABRINJAVAJUĆI PODATAK S HRVATSKIH PROMETNICA

Našim cestama svaki dan juri više od 100 pijanih vozača
Objavljeno 28. siječnja, 2020.
ČAČINCI - Prema policijskim priopćenjima, nema dana da se u Hrvatskoj u prometu ne zaustave desetci pijanih vozača, a sve češće među njima su i neslavni rekorderi, s “respektabilnim” količinama alkohola u krvi. Tako je na prvom mjestu prošlog tjedna bio 26-godišnji biciklist koji je zaustavljen s nevjerojatnih 4,75 promila alkohola u krvi. Mladić je zaustavljen 20. siječnja oko 22.20 u Čačincima.Koncentracija alkohola koju je mladić imao u krvi može dovesti do gušenja pri povraćanju, zbog nepostojanja refluksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća, ali i do smrti zbog prestanska disanja. U proteklih pet godina na hrvatskim je cestama zaustavljeno 204.249 vozača koji su imali alkohola u krvi, a ako uzmemo neki prosjek, ispada da svaki dan više od 100 osoba bude zatečeno u prometu pijano. Tu su sve kategorije vozača, od biciklista do vozača automobila, autobusa, kamiona... Neki od njih posebno su opasni, tu se našao 58-godišnjak iz Marinaca koji je prošlog petka pod utjecajem 2,14 promila alkohola sletio autom s ceste kod kružnog toka na ulazu u Nuštar. Automobilom je upravljao s vozačkom dozvolom kojoj je istekla valjanost, a tijekom očevida policajci su u prtljažniku otkrili automatsku pušku. Puška mu je oduzeta, a 58-godišnjak je uhićen.

Često se vozače u prometu zatječe pijane već u jutarnjim satima, a, kako navode iz Hrvatskog autokluba (HAK), Britanska organizacija za sigurnost prometa Road Respect analizirala je konzumaciju alkohola i sposobnost za vožnju te je izdala preporuke koliko dugo ne sjesti za upravljač, odnosno koliko dugo alkohol ostaje u organizmu. Tako će samo jedna čaša vina, od 13,5 posto alkohola, iz organizma “izlaziti” tri i pol sata, dvije čaše sedam sati, tri - deset i pol sati, a pet čaša vina čak 17 i pol sati. Da bi jedna čašica žestokog pića, s 40 posto alkohola, izišla iz organizma, potrebno je sat i pol, za dvije čašice tri sata, tri čašice šest sati, a za pet čašica “žeste” sedam i pol.

Veliki broj vozača pivo uopće ne smatra alkoholnim pićem, no trebao bi. Naime, da bi jedno pivo, lager, s 5 posto alkohola, “otišlo” iz organizma, potrebna su dva i pol sata, a za dva piva potrebno je čak - 5 sati. Za nestanak alkohola iz organizma nakon tri piva potrebno je sedam i pol sati, četiri piva - deset sati, a za pet piva čak 12 i pol sati. Naravno, navedeno se odnosi na količinu do pet konzumiranih pića, no često među vozačima bude i onih koji baš i nemaju granicu, pa se količina, pod izlikom “ja to mogu, neće mi ništa biti”, poveća i na deset pića u samo jednoj noći.

Podsjetimo na neke od onih koji su u javnosti dobili “svojih pet minuta” samo zbog visoke koncentracije alkohola u krvi. Među njima je i 58-godišnjak iz Tenje, koji je s 4,34 promila u krvi zaustavljen u studenome prošle godine na Uskim njivama u Osijeku, oko 14.50. Slavonski neslavni rekorder po promilima u krvi i dalje je 50-godišnji biciklist kojem je očitana koncentracija od nevjerojatna 5,32 promila, i to u prosincu 2015. Policija ga je zaustavila jer je biciklom opasno krivudao po cesti, pa je prijetila opasnost da u njega ne udari drugo vozilo, a zaustavljen je u Jagodnjaku.

Kako to da neki prežive tako viskoke koncentracije alkohola? Stručnjaci to objašnjavaju njihovom “utreniranošću”, odnosno time što alkohol konzumiraju vrlo često. Iz policije upozoravaju vozače da, ako su konzumirali alkohol, ostave automobil i pješače, jer će im to samo koristiti, a hodanjem sigurno neće dovesti nikoga u životnu opasnost. Naravno, osim sebe, ako nekome ne padnu pod automobil.

- Koristite se uslugama taksi-prijevoza, jer će to biti mnogo sigurnije, a i jeftinije. Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag ili zamolite nekoga trijeznog da vas odveze. Ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića. Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe nego i ostale sudionike u prometu, a u noćima povećanog rizika, na primjer, za vikend, vozite sporije i opreznije, bez obzira na to jeste li popili ili niste. Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola ni jedan razlog nije opravdan - upozoravaju iz MUP-a.

Sandra Lacić
Dvadesetšestogodišnji biciklist iz Čačinaca u krvi je imao nevjerojatnih 4,75 promila alkohola
Možda ste propustili...

CRNO TRŽIŠTE DUHANA - CVJETA

Muškarci uhvaćeni pri primopredaji duhana

TROJE POGINULIH U UTORAK NA HRVATSKIM CESTAMA

Vozač (44) Audija nije bio vezan

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura