Ekonomija
FINANCIJSKA POTPORA KOOPERANTIMA

Hrvatski duhani počeli ugovarati novu proizvodnju
Objavljeno 28. siječnja, 2020.

Hrvatski duhani, vodeći otkupljivač duhana koji posluje unutar grupacije British American Tobacco, započeo je s ugovaranjem proizvodnje duhana na području Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.
Ugovaranje nove proizvodne sezone krenulo je ranije nego proteklih godina, čime su Hrvatski duhani svojim kooperantima za sezonu 2020. omogućili dodatnu sigurnost i izvjesnost proizvodnje, a samim time i kvalitetnije poslovno planiranje.


"Nakon rekordne cijene od gotovo 14 kuna za kilogram duhana tipa svijetla Virginia, koju smo isplatili prošle godine, nastavljamo s poboljšanjima za naše kooperante, čime dodatno osiguravamo održivost proizvodnje. I ove ćemo godine omogućiti punu financijsku i tehničku potporu kooperantima, a sve radi dodatnog povećanja efikasnosti i profitabilnosti proizvodnje‘‘, izjavio je Flavio Oliveira, direktor Hrvatskih duhana.
Postignuta cijena duhana prošle sezone od gotovo 14 kuna po kilogramu bila je čak četiri posto viša od otkupne cijene u 2018. godini, ali i najviša ikad isplaćena za duhan u Hrvatskoj. Ovim rastom cijene Hrvatski duhani kooperantima su isplatili čak 3,5 milijuna kuna više nego godinu prije. Nastavak je to trenda rasta cijene duhana, koja je u posljednjih pet godina porasla više od 20 posto, čime duhan iz godine u godinu potvrđuje poziciju jedne od rijetkih poljoprivrednih kultura koja kontinuirano bilježi rast cijena.


Kratkoročno financiranje proizvodnje kooperanata od strane Hrvatskih duhana prošle je sezone dosegnulo 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja dosegnuli su 12 milijuna kuna. Dodatno, uz pomoć Hrvatskih duhana, ove je godine ostvareno dva milijuna kuna uštede na premiji osiguranja usjeva u odnosu prema prethodnoj godini. Programe financiranja proizvodnje i investicija prati i redovna pomoć pri odabiru optimalnih agrotehničkih mjera i kontinuirana pomoć agronoma. Također, programom financiranja nabave mehaničkih berača kooperanti su nabavili 29 berača u vrijednosti višoj od osam milijuna kuna, a program se nastavlja i ove godine. Z.Rupčić

Ranije ugovaranje donosi dodatnu sigurnost, a time i kvalitetnije poslovno planiranje za kooperante
14

kn/kg duhana tipa svijetla Virginia Hrvatski duhani lani su plaćali kooperantima

4 %

je to više od otkupne cijene u 2018., ali i najviša ikad isplaćena za duhan u RH
Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

POLJSKA PRIPREMA POLA MILIJARDE EURA

Kompenzacija za niže cijene žitarica

Najčitanije iz rubrike