Regija
ŠUMAR I PISAC IZ OTOKA

Opisao iskustva iz kriminalnog miljea i zatvora
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
Tihomir Bošnjak roman “Kazamati” pisao je iz svojih viđenja događaja koji su, kaže, istiniti
OTOK

U Domu kulture u Otoku nedavno je predstavljen drugi autobiografski roman Tihomira Bošnjaka "Kazamati" u kojemu autor opisuje zatvorske dane i događaje koji su ga doveli do toga te iznosi drugu, nepoznatu stranu priče poručujući čitateljima da nije uvijek sve ni crno ni bijelo nego da život ima milijun nijansi. Predstavljanje Bošnjakova romana pobudilo je veliko zanimanje pa su ljudi čekali u redu da bi im autor potpisao primjerak knjige.

Bošnjak je rođen1960. u Komletincima, prigradskom naselju Otoka, gdje je završio osnovnu školu, a srednju šumarsku u Sarajevu. Od 1980. do 1992. radio je u Hrvatskim šumama, a poslije otvara vlastiti obrt za usluge u šumarstvu, čime se i danas bavi u Otoku.

- Uz rad u vlastitom obrtu pronalazim vrijeme i za pisanje. Osim što volim pročitati dobru knjigu i pisati romane, volim nogomet. U želji za ispunjenjem sebe kao osobe, napisao sam roman "Balkanski rulet", koji tematizira kriminalni milje - život koji je jurio 300 na sat, okolnosti koje isprepleću nevjerojatne, ali istinite događaje. To je svijet kocke, noćnih klubova, ilegalnih trgovina i neizbježnih životnih tragedija. Mislim da roman čitatelje ostavlja bez teksta, kao da je filmski predložak, a ne stvarnost u kojoj sam bio. Roman u čitateljima pobuđuju vlastita propitkivanja o životnim situacijama kroz koje prolaze, "je li sve onako kako se čini", propitkivanje o moralnim i nemoralnim postupcima vlastitog i tuđeg života, a ostavlja pouku o vrijednostima koje svakoga čovjeka čine čovjekom - pojašnjava svoju romanesknu poetiku Bošnjak.

Za drugi autobiografski roman "Kazamati" kaže da je plaćanje računa za "high life" koji je opisan u prvom romanu. Govori o godinama provedenim u talijanskim i austrijskim zatvorima, njihovom pravosuđu i samoj presudi, za koju tvrdi da je nepravedna. Ne otkriva razloge kako je dospio u zatvore, već samo kratko i neodređeno odgovara da se zatekao u kriminalnim krugovima, a što je sve tu bilo, čitatelj će doznati iz ove dvije knjige.

- Roman je pisan subjektivno, iz vlastitih iskustava, osjećaja i viđenja događaja koji su stopostotno istiniti i bez imalo uljepšavanja. Istinite tragedije koje su se događale iza željeznih vrata, a s kojima javnost nije upoznata, niti će ikada biti, jer oni koji su dio zatvorskog sustava ne žele da prava istina iziđe na vidjelo. Iako se radnja odvija u zatvoru, ipak je dinamična i prati slijed događaja koji su većinom traumatični i teški. Tragični događaji, kao i same činjenice, vlastito proživljavanje raznih psiholoških stanja dovelo me do spoznaje i shvaćanja života. Vrijeme kojega sam tamo imao napretek potaknulo me na čitanje razne literature, od vjerske pa sve do belatristike. Književni uzor mi je Dostojevski, posebice njegovi "Braća Karamazovi" – zaključuje Tihomir Bošnjak.

Miroslav Flego
Autor dva romana po struci je šumar pa su neizbježne asocijacije na Josipa Kozarca, šumara i književnika
Treći roman “Kad suze presahnu”
- To je roman povijesno-ljubavnog žanra koji će biti objavljen u travnju. To me posebice raduje jer su moji rodni Komletinci u središtu zbivanja. Radnja se odvija u vrijeme Drugog svjetskog rata s naglaskom na borbe na Srijemskom frontu, uz mnoge isprepletene ljubavne i životne situacije u kojima se nađu likovi - kaže Tihomir Bošnjak, dodajući kako su kritike čitatelja prvih dvaju romana bile iznimno pozitivne, što ga je motiviralo da nastavi pisati i drago mu je što je čitatelje njegovo pisanje dovelo do vrijednih životnih spoznaja.
Možda ste propustili...

ĐURĐENOVAC BEZ NEKADA PREPOZNATLJIVOG SIMBOLA

Uklonjen logo bivšeg DIK-a, pohranjen je u etnomuzeju

NA KRAJU SEZONE SVINJOKOLJA U SPREMNICIMA NA "VITIKI"

Prikupljeno je trideset tona otpada životinjskog podrijetla

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA MLADE OBITELJI

Tko bi želio kuću, dobije 10.000 kuna

2

ROBERT JANKOVICS SABORSKI ZASTUPNIK MAĐARSKE NACIONALNE MANJINE

Najveći je problem preslab “baranjski lobi” u Zagrebu

3

PREMALO PARKIRALIŠTA UCENTRU VUKOVARA

Kapitalni će projekti "progutati" parkinge?