Regija
U PP-U ORAHOVICA ZADOVOLJNI

Uskoro rezidba, loza je odlično
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
ORAHOVICA

Poljoprivredno poduzeće Orahovica krenulo je u novu vinogradarsku godinu. Vinovu lozu uzgaja na 175 hektara podijeljenih na 12 vinogradarskih položaja, a kao najbolju lokaciju izdvaja Jezerac, gdje raste loza njihovog najčuvenijeg vina, Zelenog silvanca. Voditelj Poslovne jedinice voćarstvo-vinogradarstvo Josip Tokić osvrnuo se na proteklu godinu.

- Protekla je godina bila umjerena po količinama s obzirom na to da je godina prije bila iznimno visokog uroda, ali je zato period koji je iza nas dao iznimno dobru kvalitetu. Mi smo već krajem studenoga prošle godine izišli na tržište s mladim vinima, a do sada smo već vani sa svim sortama berbe 2019. To svakako znači da se vina jako brzo bistre i stabiliziraju, što je nama vinarima jako važno jer kupci vole svježa, mlada i lagana vina - kaže Tokić te naglašava kako PP Orahovica jako mnogo ulaže u obnovu vinograda, što imi donosi visoku kvalitetu grožđa i vina.

- Unazad šest godina svi su naši nasadi obnovljeni, i to uz pomoć EU sredstava, tzv. vinske omotnice, a u 2019. završili smo i s obnovom posljednjeg položaja. Ako pogledamo u budućnost, u slijedećih 20 - 30 godina u kojima želimo eksploatirati grožđe iz tih vinograda, moramo biti zadovoljni jer će nam biti puno jednostavnije. Imamo sortiment koji smo sada nešto izmijenili i prilagodili ga tržištu, a i vinograd je prilagođen obrađivanju modernom mehanizacijom. Moram svakako reći da je dobro što ove zime nismo imali izrazito niskih temperatura, tu mislim na one -20 i niže, koje mogu biti pogubne za vinovu lozu. Loza nam je nakon berbe polako ušla u period mirovanja, odbacila list, mi kažemo da je ona dozorila, i sada pred rezidbu vidimo da su pupovi zdravi, što je garancija da bi predstojeća godina trebala biti jako dobra - zaključio je Tokić.

Enologinja Ivana Nemet opisala je trenutačno stanje u podrumima poduzeća.

- Vrijeme je čišćenja i filtriranja, a vina izlaze na tržišta. 2019. godine imali smo izvrsnu berbu, laganu što se tiče branja i prerade, problema nije bilo nikakvih, i onaj pravi rezultat što smo i koliko uspjeli vidjet ćemo u bocama. Količinski smo zadovoljni proizvodnjom, nešto je manja nego godinu prije, ali sve je u nekoj normali. Vina koje su odrađena u ledenoj berbi prošle godine očekujemo s nestrpljenjem, dok su sve druge naše vrste dobile svoju vrhunsku kvalitetu. Gledajući naprijed, ono što je sada vidljivo u vinogradima jako je ohrabrujuće i jedva čekamo novu berbu - zaključila je Nemet. V. Grgurić

Vladimir Grgurić
Već krajem studenoga izišli su na tržište s mladim vinima, a dosad su vani sa svim sortama berbe 2019.
175

hektara pod vinovom lozom ima PP Orahovica, podijeljenih na 12 vinogradarskih položaja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike