Regija
“RAZLIČITI SMO, ALI NAM JE OSMIJEH ISTI”

Mali “suncokreti” pomogli su malim Indijcima u Puri
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
SLATINA

Dječji vrtić Suncokret tijekom godina sudjelovao je u brojnim projektima, bilo kao nositelj projektnih aktivnosti ili kao partner drugim ustanovama. Jedan od projekata, koji je pokrenut još 2016. godine, nosi naziv "Različiti smo, ali nam je osmijeh isti", a posebno je zanimljiv jer povezuje djecu koja se međusobno ne poznaju i žive na velikim udaljenostima.

Riječ je o projektu koji su provodili mali polaznici Dječjeg vrtića Suncokret sa svojim odgojiteljicama i ravnateljicom Snježanom Dupan Lovrić. Likovno i glazbeno izražavanje te brojne aktivnosti pomogle su razvoju solidarnosti i tolerancije kod polaznika vrtića. Zajedno s roditeljima i vanjskim suradnicima održane su radionice na kojima su izrađivali nakit, keramičke posude od gline, afričke kolibe od slame, i tako su upoznali Etiopiju i život mališana u toj zemlji. Odlučili su im pomoći pa su, u suradnji sa svojim roditeljima, održali radionicu izrade božićnih ukrasa, a njihovom prodajom na Božićnom sajmu prikupili su sredstva za kupnju bilježnica i drugog pribora za jednu školu u Etiopiji. Sa svojim odgojiteljicama djeca su oslikala majice, a sve prikupljeno u Etiopiju je odnijela knjižničarka i profesorica hrvatskoga jezika Svjetlana Dupan. Nakon povratka prof. Dupan održala je djeci prezentaciju o Etiopiji.

Krajem prošle godine mali su “suncokreti” ponovno u suradnji s roditeljima održali radionicu izrade božićnih ukrasa. Budući da im se ukazala prilika da opet pomognu siromašnim mališanima jedne daleke škole, oni su prodajom ukrasa prikupili novac za kupnju didaktičke opreme namijenjene djeci predškolskog uzrasta u školi Prashanti International School u gradu Puri na sjeveroistoku Indije. Djeca u toj školi uglavnom su bez roditelja ili potječu iz siromašnih obitelji koje ne mogu skrbiti o njima pa im škola osigurava smještaj, odjeću i školovanje. Slatinski su mališani i za male Indijce nacrtali prigodne crteže, sa svojim tetama pripremili su majice s logom vrtića, slikovnice i ostali pribor, a Knjižara Bubamara iz Slatine poklonila im je likovni pribor. Sve to u Indiju je tijekom božićnih blagdana odnijela također prof. Svjetlana Dupan, koja se posebno posvetila proučavanju indijske kulture pa je u Slatini predsjednica Udruge AUM.
P. Žarković
Slatinski su se “suncokreti”, nakon Etiopije, upoznali i povezali i s Indijom
Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

SUFINANCIRALO MINISTARSTVO SPORTA

Otvoren je višenamjenski teren NK-a Suhopolje

Najčitanije iz rubrike