Osijek
OSNOVANA NOVA GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA MLADE - MLADFORMA

Šalaj: Mlade treba poticati na građanski aktivizam
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
Što je s mladima danas i kako im pružiti kvalitetnije uvjete i prostor za uključivanje u zajednicu, temeljna su pitanja nove građanske platforme, prigodno nazvane Mladforma, iza koje stoje dugogodišnji osječki volonteri i voditelji različitih aktivnosti, akcija i projekata za mlade u civilnom sektoru.

Predstavljanje nove građanske inicijative orijentirane na populaciju koja će iznijeti budućnost održano je u subotu, 25. siječnja, u cafe-baru Peppermint. Nakon prigodne predstave kazališta "Izgubljeni u prostoru" protagonisti društveno-političke scene - Berto Šalaj, profesor sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, Martina Horvat iz Ambidekster kluba Zagreb, Nikica Torbica iz Volonterskog centra Osijek i Matija Malinović iz ISKRE, waldorfske inicijative, sudjelovali su u panel-raspravi koju je moderirala dugogodišnja osječka građanska aktivistica Mirna Šmit. Ono što veseli, raspravi se odazvao velik broj mladih, koji su bez sustezanja iznijeli probleme koji ih tište, a koji se mahom odnose na njihovu nedovoljnu uključenost u sudbonosne procese.

Što je to što mlade tišti, koliko im ovakve inicijative mogu pomoći, upitali smo profesora Šalaja.

- U svakom slučaju, dio mladih, dojma sam, ne čuje se dovoljno. Mladi misle da politička klasa, gradski oci, državni oci ne čuju njihov glas, ne čuju njihove potrebe i probleme, i da ne mogu svoje interese ostvariti klasičnim mehanizmima, poput izbora, referenduma i slično, te misle da ovakve platforme, koje će neformalno ili poslije formalno okupljati mlade, zapravo mogu biti dodatno oruđe s pomoću kojeg će pokušati na neki način pojačati pritisak na odgovorne kako bi ostvarili svoje interese - rekao nam je nakon panela prof. Šalaj, osvrnuvši se na, prema njegovu mišljenju, ključni problem: "Naš generalni problem je taj što mi u našem obrazovnom sustavu nemamo sustavno razvijenu ideju da mlade treba poticati na građanski aktivizam. Čini mi se da se naš obrazvoni sustav sveo na pripremu mladih za tržište rada. Slušajući aktualnu ministricu, čini se da je jedina uloga obrazovnog sustava pripremiti mlade da budu kompetentna radna snaga. To jest jako važna funkcija obrazovanja, ali ne smije biti jedina i isključiva, obrazovanje mora pripremati mlade da budu aktivni građani i upravo zbog te rupe, nazovimo to tako, ključno je djelovanje civilnog društva - zaključuje prof. Šalaj. I. Alilović
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike