Osijek
DAN MIMOZA

Prevencija, te rano
otkrivanje put k izlječenju
Objavljeno 26. siječnja, 2020.
Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života

Gradska liga protiv raka Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije organizirali su u subotu na središnjem gradskom trgu tradicionalnu humanitarnu prodaju grančica mimoza, pridruživši se tako obilježavanju 13. Hrvatskog dana mimoza - nacionalni je to dan borbe protiv raka vrata maternice. I ovom prigodom građani su mogli doznati više od o prevenciji te zloćudne bolesti od koje godišnje oboli 300, a svaki treći dan umre jedna žena. Rak vrata maternice jedno je od najčešćih sijela raka u žena između 20. i 49. godine života, zato su, uz simboličnu podjelu i prodaju cvjetova mimoze, organizatori dijelili edukativni materijal, informirali i savjetovali građane o mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice i cijepljenju protiv HPV-a.

Manifestaciju su svojim sudjelovanjem poduprli i Izviđački klub Javor, Medicinska škola, osječki KBC i Dom zdravlja, Mammae klub te, Ja Ka, udruga žena oboljelih i liječenih od raka jajnika. Sudionike su posebno pozdravili Ivana Stanić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije, i Boris Piližota, zamjenik gradonačelnika.

- Cilj je informirati naše sugrađanke o mogućnostima prevencije i onoga što je činiti da se ta opaka bolest koliko-toliko spriječi i da se na vrijeme otkrije - naglasio je Piližota.

- I mi se pridružujemo nastojanjima da mjerama prevencije možemo pridonijeti sprječavanju uzročnika koji izazivaju samu bolest. I ovu inicijativu koristimo kao jednu od mjera kako bismo potaknuli naše građanke na redovite preglede i kontinuiranu brigu o sebi odgovarajućom tjelesnom aktivnošću, pravilnom prehranom, izbjegavanjem konzumiranja alkohola, dakle usmjeravanjem na zdrav život - rekla je Stanić.

Dario Kuštro
KNEŽEVIĆ: VAŽNI SU REDOVITI PREGLEDI
Predsjednik Gradske lige protiv raka Osijek Neđeljko Knežević podsjetio je na dostupne javno-zdravstvene mjere.

- Žene od 30 do 50 godina trebaju svake tri godine izraditi papa-test, a žene starije od 50 godina svakih pet godina. To je jednostavan postupak uzimanja uzorka, na osnovu kojeg se radi laboratorijska analiza i ako se na vrijeme odradi, bolest je izlječiva - rekao je Knežević te podsjetio i na mogućnost cijepljenja protiv HPV-a, koje je u Hrvatskoj besplatno za djevojčice i dječake u osmom razredu osnovne škole.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana