Osijek
GRAD OSIJEK NEMA SREĆE S JAVNIM NATJEČAJIMA

Kasni početak strateškog projekta obnove Tvrđe
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
Iz Grada najavljuju ponavljanje postupka javne nabave za iduća dva tjedna

Rekonstrukcija i dogradnja komunalne infrastrukture Tvrđe u sklopu projekta “Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe” kasni, a kako stvari stoje, radovi najvjerojatnije neće niti započeti do ljeta ove godine. Naime, lani je u kolovozu Glas Slavonije nakon razgovora s vodstvom Upravnog odjela Grada Osijeka za programe Europske unije zaduženima za pripremu i provedbu projekta brownfield lokacija objavio kako će, dozvole li to vremenski uvjeti te bude li na vrijeme okončan odabir izvođača radova, sveobuhvatna obnova Tvrđe krenuti do kraja 2019. godine. Budući da su vremenski uvjeti išli na ruku građevinskim radovima, očito je zapelo s natječajem oko izbora izvođača.


Iz gradske su nam uprave potvrdili da su u provedenom postupku zaprimljene ponude cjenovno prelazile procijenjenu vrijednost nabave, ali i osigurana financijska sredstva.

Zaprimljene ponude

- Postupak javne nabave za izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji komunalne infrastrukture Tvrđe, u sklopu projekta ‘Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe’, Grad Osijek pokrenuo je kao korisnik nepovratnih sredstava u lipnju prošle godine. Postupak javne nabave objavljen je u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o javnoj nabavi. U provedenom postupku zaprimljene ponude cjenovno su prelazile i procijenjenu vrijednost nabave i osigurana financijska sredstva. Budući da zbog toga Grad nije bio u mogućnosti osigurati sredstva za realizaciju spomenutog predmeta javne nabave, postupak je poništen u studenome 2019. godine. Proračunom Grada Osijeka za 2020., s projekcijama za 2021. i 2022. te donošenjem Plana nabave Grada Osijeka za 2020. godinu, stvoreni su preduvjeti za pokretanje ponovljenog postupka javne nabave za izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji komunalne infrastrukture Tvrđe, koji će se pokrenuti tijekom ovog mjeseca - stoji u odgovoru stručnih službi Grada Osijeka, koji prenosimo u cijelosti na upit upućen iz Glasa.


To znači da nema izvođača radova koji bi tako opsežan i dugotrajan posao uvjetovan brojnim ograničenjima, prije svega time da radovi moraju teći uz potpuno funkcioniranje života u Tvrđi, mogao obaviti za financijski iznos koji je predviđen objavljenim natječajem.


Nakon što je bilo jasno da radovi na projektu neće započeti na vrijeme, gradom su se proširile različite kuloarske priče, među kojima je čak bila i ona kako cijeli projekt nije prošao te da čak za njega neće biti osigurana sredstva Europskih fondova. Iz Kuhačeve 9. takva nagađanja demantiraju te najavljuju ponavljanje postupka javne nabave već u iduća dva tjedna, što znači i nastavak priprema za njegovu provedbu.


Ostvarili su se međutim najveći strahovi turističkih i ugostiteljskih djelatnika, vlasnika hotela, hostela i smještaja te svih stanovnika Tvrđe da ne dođe do probijanja rokova. Srećom, radovi još uvijek nisu ni počeli, tako da za njih još uvijek nema vidljivih posljedica, no već činjenica da se zapelo na prvom koraku ne odaje sigurnost da tako neće biti i kada projekt krene s realizacijom. To prije što stručnjaci smatraju da nitko ne zna što izvođače radova očekuje ispod kamenih ploča jer radovi ovakve vrste i opsega nisu do sada izvođeni.
Obnova nužna

Osim toga, rekonstrukcija i dogradnja obuhvaćaju sanitarnu i oborinsku kanalizaciju, distribucijsku telekomunikacijsku kanalizaciju (DTK) i elektroenergetsku kabelsku kanalizaciju (EEK) te obnovu ulica i pješačkih površina, što zahtjeva i uključivanje niza različitih izvođača. Mnogo je tu još nepoznanica, zbog čega će Grad Osijek s izvođačima radova morati napravit program kojim će se definirati plan izvođenja samih radova, što će uvjetovati i s kojeg dijela će oni započeti.


Iako su svi korisnici unutar Tvrđe jedinstveni u stavu da je obnova infrastrukture nužna, nakon ovakvih vijesti njihove sumnje su opravdane jer o poštovanju dinamike radova ovisi i opstojnost gotovo svih privatnih obrta u staroj baroknoj gradskoj jezgri.
Da podsjetimo, riječ je o projektu službenog naziva Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe KK.06.2.2.04.0002, za koji je početkom veljače prošle godine, uz velike najave i pompu, potpisan ugovor vrijedan 90 milijuna kuna, od čega je 64,5 milijuna kuna nepovratnih sredstava iz europskih fondova. Njime je predviđena rekonstrukcija i dogradnja dotrajale i neodgovarajuće infrastrukture s namjerom revitalizacije osječke Tvrđe kao poslovnog, stambenog i javnog područja. Ocijenjen je strateškim projektom Grada Osijeka jer riječ je o nužnim ulaganjima kao osnovi za nove gospodarske aktivnosti, investicije i stvaranje preduvjeta za pozicioniranje Tvrđe i Osijeka kao turističkog središta Hrvatske.


Tomislav Prusina
RADOVI BI TREBALI TRAJATI 46 MJESECI
Predviđeno je da radovi od njegova početka ukupno traju 46 mjeseci, a na kraju bi njima bilo obnovljeno minimum 30 tisuća četvornih metara ulica, pješačkih površina i trgova, oko tri kilometra sanitarne i oborinske kanalizacije, četiri kilometra energetski učinkovite javne rasvjete te sagrađena nova DTK i EKK mreža minimalne duljine 6,5 kilometara. Do sada radovi toga obujma nikada nisu obavljeni, bar o tome nema nikakvih zapisa, a posljednji poznati bili us 1975. godine, kada je obnovljena cestovna mreža i popločene javne površine. Tada se nije išlo s obnovom infrastrukture niti se radilo dubinsko uređenje, zbog čega nitko ne može procijeniti stvarno stanje.
Zaprimljene ponude cjenovno prelazile procijenjenu vrijednost nabave, ali i osigurana financijska sredstva
probijeni rokovi
OBNOVA JE TREBALA POČETI 2019.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike