Kultura
UMJETNICI ZA DJECU BEZ ODGOVARAJUĆE RODITELJSKE SKRBI

Veliki ZILIK poprima međunarodni karakter!
Objavljeno 27. siječnja, 2020.

Nakon uspješne realizacije prošlogodišnjeg ZILIK-a, na kojemu su akademski umjetnici maštovitim likovnim radionicama oplemenili živote djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, s istom namjerom i još kreativnijim i bogatijim programom nastavljaju i ove godine. Uz dugogodišnje sudionike Velikog ZILIK-a (Zoran Durbić, Katarina Parađ-Vojković, Nedeljko Tintor, Milivoj Svoboda, Željko Zima, Ivana Maradin, Biserka Lovnički, Ljubica Leš, Miroslav Krnić, Željko Lolić), na 47. ZILIK-u prvi će put sudjelovati umjetnici: Zdravko Milić, Vesna Opavsky, Slađana Matić Trstenjak, Ana Šimić, Iva Habus, Andrea Cihlar, Mišo Joskić, Brut Carniollus, Iva Sabolić, Hana Hanak, Jasmina Jakopanec, Lea Čeč, Darija Stipanić, Darko Polančec, Snježana Pokos-Vujec i Danijela Pičuljan. Nakon dugo vremena Veliki ZILIK ponovno poprima međunarodni karakter sudjelovanjem umjetnika iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije.

Ove se godine ZILIK simbolično otvara na rođendan jednog od osnivača, Petra Grgeca. Upravo su on i njegova supruga Dana predložili ravnatelju Doma za djecu "Vladimir Nazor" Petru Caru ideju o osnivanju Zimske likovne kolonije tijekom zimskih školskih praznika kako se djeca u domu ne bi osjećala osamljenom i kako bi prostor u kojemu su boravili bio još topliji, srdačniji i veseliji.

Četrdeset i sedmi ZILIK počinje u ponedjeljak, 27. siječnja, Malim ZILIK-om, radionicom magistre grafike Ivane Bajcer Špiljska monotipija. Na radionici će se djeca upoznati s tehnikom plošnog tiska i poviješću paleolitika. Potom će inspirirani špiljskim slikarstvom sami realizirati misao kroz crtež, urezivanje i otiskivanje.

Svečano otvorenje obilježavaju izložbom akademskog slikara Damira Facana-Grdiše Konfrontacija prostora u Gradskom kazalištu Zorin dom. U utorak će Dora Bakek održati radionicu Spoji-odvoji: čudnovate životinje. Srijeda je rezervirana za Karlu Čurčinski, koja je pripremila dvije različite radionice: jutarnju Moj svemir započet će čitanjem kratkog ulomka iz knjige Carla Sagana Plava točka u beskraju i opisom svemira. Svoj svemir djeca će oslikati na platnenu torbu u akrilnim bojama, a torbe će nakon završne izložbe moći podnijeti sa sobom za uspomenu. Na poslijepodnevnoj radionici Novi dinosaurusi djeca će osmisliti vlastite vrste, tj. kako bi dinosaurusi izgledali da i dalje hodaju Zemljom. N.Vek.
Sve odrasle osobe su najprije bile djeca
- Sve odrasle osobe su najprije bile djeca. (Ali se malo njih toga sjeća.) - rekao je Antoine de Saint-Exupery, a organizatori pozivaju sve da dođu na ZILIK i probude dijete u sebi! U četvrtak, 30. siječnja, dolazi magistra grafike Ivana Mrčela, koja će s djecom izvesti radionicu LJUDOTINE, ljudsko-životinjske figure. U uvodnom dijelu polaznici će se upoznati sa simbolikom i karakteristikama životinja, a potom će u kombiniranoj tehnici sami osmisliti vlastite “ljudotine”.

Mali ZILIK zatvara se radionicom magistre likovne pedagogije Dajane Radoš, koja je za petak, 31. siječnja, osmislila radionicu Snježna noć Malog ZILIK-a, na kojoj će polaznici izrađivati razglednice i čestitke u grafičkoj tehnici monotipije.
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike