Ekonomija
NEIZVJESTAN GLOBALNI GOSPODARSKI RAST

Pesimizam predsjednika uprava na rekordnoj razini
Objavljeno 27. siječnja, 2020.
Lani je 29 % predsjednika uprava iskazalo pesimizam o globalnom gospodarskom rastu, što je najviše od 2012. godine, navode iz PwC-a

S ulaskom u novo desetljeće predsjednici uprava pokazuju rekordne razine pesimizma u globalnom gospodarstvu, a 53 % ih u 2020. godini predviđa pad stope gospodarskog rasta.To je povećanje s 29 % u 2019. godini i sa samo 5 % u 2018. - najviši stupanj pesimizma otkad PwC provodi to istraživanje, tj. od 2012. Nasuprot tomu, broj predsjednika uprava koji planiraju podizanje stope gospodarskog rasta smanjio se sa 42 % u 2019. na samo 22 % u 2020. godini.
To su neki od ključnih rezultata PwC-ova 23. istraživanja među 1600 predsjednika uprava iz 83 zemlje diljem svijeta, objavljenog na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u švicarskom Davosu.
"Pesimizam predsjednika uprava glede globalnog gospodarskog rasta posebno je izražen u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi i na Bliskom istoku jer 63 % predsjednika uprava u jednoj, 59 % u dugoj i 57 % u trećoj regiji predviđa niži globalni rast u predstojećoj godini. S obzirom na nesigurnost oko trgovinskih tenzija, geopolitičkih pitanja i nedostatka dogovora o načinu rješavanja klimatskih promjena, pad povjerenja u ekonomski rast nije iznenađujući", rekao je Bob Moritz, predsjednik PwC-ove mreže.

Opada povjerenje

- Ukupni pesimizam predsjednika uprava glede gospodarskog rasta poruka je svim dionicima o onome što slijedi. Taj pesimizam prouzročen je najviše trgovinskim sukobima, prenorminanošću, posebno u odnosu prema kibernetičkom prostoru. Očekivan je i izazov koji donosi usavršavanje - izjavio je John Gašparac, predsjednik Uprave PwC-a Hrvatska.
Predsjednici uprava nisu toliko pozitivni ni oko perspektiva vlastitih kompanija u predstojećoj godini, a samo 27 % predsjednika uprava kaže da su "vrlo uvjereni" u rast vlastite organizacije u sljedećih 12 mjeseci, što je najniža razina od 2009., pad sa 35 % prošle godine. Iako su razine povjerenja općenito niže u cijelom svijetu, postoje velike razlike od zemlje do zemlje, a Kina i Indija pokazuju najviše razine povjerenja među najvećim gospodarstvima, od 45 % prva, odnosno 40 % druga, SAD 36 %, Kanada 27 %, Ujedinjeno Kraljevstvo 26 %, Njemačka 20 %, Francuska 18 %, a Japan ima najmanje optimistične predsjednike uprava, samo 11 % njih sigurno je u rastuće prihode u 2020. godini.
Na pitanje o izgledima za rast vlastitog prihoda promjena raspoloženja predsjednika uprava pokazala se kao izvrstan pretkazivač globalnog ekonomskog rasta. Analizirajući prognoze predsjednika uprava od 2008. do danas, povezanost između povjerenja predsjednika uprava u vlastiti rast prihoda tijekom 12 mjeseci i stvarno ostvarenog rasta globalnog gospodarstva bila je vrlo bliska. Ako se analiza pokaže točnom, globalni rast mogao bi usporiti na 2,4 % u 2020. godini.
Raste zabrinutost

Ukupno, SAD sa 30 % samo zadržava svoje vodstvo kao glavno tržište na kojem predsjednici uprava traže rast u sljedećih 12 mjeseci, jedan postotni bod ispred Kine sa 29 %. Međutim, trajni trgovinski sukobi i političke napetosti ozbiljno su smanjili privlačnost SAD-a kineskim predsjednicima uprava. U 2018. godini 59 % kineskih predsjednika uprava odabralo je SAD kao jedno od svoja tri najbolja tržišta rasta, a u 2020. godini to se drastično spustilo, na samo 11 %. Ono što je bio gubitak za Ameriku, bio je dobitak za Australiju, a 45 % kineskih predsjednika uprava sada Australiju vidi kao prvo od tri najvažnijih tržišta za rast, u odnosu prema samo 9 % prije dvije godine.
Lani na pitanje o najvećim prijetnjama perspektivama rasta njihove organizacije predsjednici uprava svrstali su neizvjestan gospodarski rast izvan prvih deset mjesta, na 12 mjesto. Ove je godine on skočio na treće mjesto, iza trgovinskih sukoba, što je još jedan rizik koji se predsjednicima uprava uspeo na ljestvici. Predsjednici uprava sve su zabrinutiji zbog kibernetičkih prijetnji, klimatskih promjena i štete za okoliš. Nedostatak ključnih vještina, smatraju predsjednici uprava i dalje je glavna prijetnja rastu. Zdenka Rupčić
Nadzor kibernetičkog prostora
Dok predsjednici uprava diljem svijeta izražavaju zabrinutost zbog prijetnji prekomjernom regulacijom, predviđaju i znatne regulatorne promjene u tehnološkom sektoru. Dvije trećine predsjednika uprava diljem svijeta vjeruju da će vlade donijeti nove zakone kojima će se regulirati sadržaj na internetu i na društvenim mrežama te razbiti dominantne tehnološke tvrtke. Većina predsjednika uprava (51 %) također predviđa da će vlade sve više prisiljavati privatni sektor na financijsku naknadu pojedincima za osobne podatke koje prikupljaju.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike