Sport
EUROPSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Hrvatska ide po jedino zlato koje nedostaje
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
U polufinalu naši su rukometaši svladali Norvešku nakon 80 minuta igre, a odlučujući pogodak postigao je Željko Musa

Ovo je utakmica koju ćemo pamtiti i koju ćemo prepričavati unucima. Nakon dva produžetka (četiri puta po pet minuta), gotovo je u Tele 2 Areni, inače nogometnom stadionu, odigrana jedna cijela nogometna utakmica. I završila je sretno za nas, Hrvatska je u drami pobijedila Norvešku i plasirala se u finale Europskog rukometnog prvenstva. Vratili smo se nakon deset godina u "veliko finale", i u nedjelju kauboji kreću po jedino zlato koje još nemaju.


Bila je to prava epska bitka. Norveška, uoči polufinala maksimalna na Europskom prvenstvu, kapitulirala je tek u posljednjim sekundama 80. minute. Tada je na crti prihvatio loptu Željko Musa. Isti Musa nad kojim su prije tri godine u polufinalu Svjetskog prvenstva Norvežani načinili prekršaj. Hrvatska je tada imala sedmerac za finale koji nije realizirao Zlatko Horvat. Mogli su nas naši rukometaši riješiti i ranije stresa od produžetaka. Imali smo zadnji napad u osnovnom dijelu susreta. Nismo ga iskoristili. Duvnjak je pucao sedmerac na kraju drugog produžetka za sprječavanje da Norvežani odu u finale. Pogodio je, pa se igralo, na iznenađenje čak i igrača, još novih deset minuta u kojima su i Norvežani imali svoju prigodu. Ipak, jedva stojeći na nogama, izdržali su naši rukometaši novi "extra time". I na kraju slavili zajedno s brojnim hrvatskim navijačima koji su pristigli u Tele 2 Arenu u Stockholmu.

Duvnjak igrač utakmice

Bio je to očekivano veliki obračun dvojice ponajboljih igrača na turniru. Sandera Sagosena, sjajnog norveškog igrača, vjerojatno i MVP prvenstva, i našeg Domagoja Duvnjaka koji je ponovno odradio lavovski posao u 5-1 obrani. Vukao je momčad čak i kada se vidjelo da su njegovi suigrači počeli u završnici "igrati se skrivača". Na kraju je proglašen i igračem utakmice, a koliko je Duvnjak značio u ovom polufinalu svjedoči da su nakon susreta u svlačionici suigrači skandirali "Dule, Dule" svom kapetanu.

Junaci i zamalo tragičari


Osim Duvnjaka bilo je više junaka i zamalo tragičara u hrvatskim redovima. Marino Marić odlično je otvorio susret, naime, u prvom poluvremenu imao je čak pet pogodaka. Marin Šego sjajan je bio u prvom poluvremenu. Potom je stao, pa ga je zamijenio Matej Ašanin. Imao je dvije ključne obrane, skinuo je sedmerce Sagosenu i Joendalu, što je bilo bitno. U produžecima se na vrata vratio Marin Šego. I u završnici četvrtog produžetka uspio skinuti "živu loptu" nakon šuta s lijevog krila. Mogla je Hrvatska "prelomiti" ranije susret. Junak susreta protiv Španjolske Igor Karačić ispromašivao je čistih zicera kao nikada u životu. Vratar Bergerud ga je doslovce razoružao. Međutim, Karačić je na kraju odigrao ključni potez. U završnici četvrtog produžetka, a nakon što su Norvežani devet sekundi prije kraja izgubili loptu, na crti je pronašao Željka Musu. Jedan, ali vrijedan i točan pokušaj Muse za veliko finale. Hrvatska u nedjelju igra za europsko zlato, ali i za izravan plasman na Olimpijske igre.


Krešimir Lacković
FINALE
POVRATAK NAKON DESET GODINA
HRVATSKA *29 (28,26,24,23,12)

NORVEŠKA *28 (28,26, 24,23,10)

STOCKHOLM – Tele 2 Arena. Gledatelja: 16.573. Suci: Raluy Lopez Oscar i Ramirez Sabroso (Španjolska).

HRVATSKA: Šego (11+0), Ašanin (0+2), Marić 6, Duvnjak 8(2), Hrstić, Stepančić 3, Horvat 4, Šarac, Karačić 2, Musa, Mamić, Cindrić 1, Brozović, Matanović 2, Mandić 2 i Šipić.

NORVEŠKA: Christensen, Bergerud (14+0), Nikolaisen, Sagosen 10(3), Overjordet, Overby, Joendal 2, Aar, Bjornsen 2, Gullerud 4, Johannessen 4, O‘Sullivan 1, Tangen 4, Reinkind 1, Gulliksen i Blonz.

SEDMERCI: Hrvatska 2(2), Norveška 5(3); ISKLJUČENJA: Hrvatska 12 minuta (Duvnjak 2, Mamić 2+2, Cindrić 2, Hrstić 2, Stepančić 2), Norveška- 6 minuta (Bjornsen 2, Johannessen 2, Aar 2)
Možda ste propustili...

PRVENSTVO HRVATSKE U HRVANJU

Roko Ćurić potvrdio odlazak na Euro

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

Najčitanije iz rubrike