Crna kronika
AKCIJA “TRG”: PRIJAVLJENI ŠVERCERI

Prodali su 8,5 tona duhana
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
U šestomjesečnoj policijskoj akciji uhićene su 33 osobe, troje je u bijegu
OSIJEK

Trideset i tri osobe uhićene su, osam od njih je završilo u istražnom zatvoru, a troje je u bijegu, zbog ilegalne trgovine duhanom na području četiri hrvatske županije. Duhan se prodavao u Osijeku i bližoj okolici, a kupoprodaja duhana odvijala se u Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Radi se o osobama u dobi od 25 do 60 godina, a sudac istrage Županijskog suda u Osijeku osmorici, s područja Osijeka, Slatine i Zagreba, odredio je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Istragom, koja je trajala od 28. lipnja prošle godine do 22. siječnja ove godine, utvrđeno je da su dvije osobe povezale 34-ero ljudi radi kontinuirane nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i daljnje preprodaje velikih količina duhana. Operativnom akcijom "TRG" policija je obuhvatila ukupno 36 osoba.

- Počinitelji su s četiri dobavljača sitno rezanog duhana dogovorili kontinuiranu nabavu velikih količina duhana s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije. Za nabavu i usitnjavanje duhana angažirali su tri osobe, a za prijevoz sitno rezanog duhana angažirali su šest osoba. Organizirali su i šest osoba za prihvat i skladištenje sitno rezanog duhana, a za daljnju preprodaju sitno rezanog duhana krajnjim kupcima još 12 osoba. U navedenom razdoblju neovlašteno su prodali više od 8500 kilograma sitno rezanog duhana, a policijski službenici pronašli su kod njih više od 770 kilograma duhana u listu, 100 kilograma sitno rezanog duhana, rezalicu za usitnjavanje duhana u listu, ovlaživače zraka i novac, dok su veće količine duhana zaplijenjene od počinitelja i prilikom primopredaje. Opisanom djelatnošću počinitelji su oštetili državni proračun Republike Hrvatske za najmanje 7,3 milijuna kuna. Kriminalističkim istraživanjem u suradnji s Carinskom upravom oduzeto je ukupno 13 vozila koja su služila za prijevoz sitno rezanog duhana - rekao je Josip Adrić, načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave osječko-baranjske, na konferenciji za novinare. Adrić je dodao da se radilo samo o preprodavačima duhana koji su najviše duhana kupovali u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje je uzgoj duhana u Hrvatskoj i najrašireniji.

Dinko Pirić, voditelj Odjela terorizma i ekstremnog nasilja, dodao je da je ovo najveća otkrivena grupa koja se bavila preprodajom ilegalnog duhana u PU osječko-baranjskoj.

- Istraga je započela nakon što smo od druge policijske uprave dobili informaciju da se ilegalni duhan dovozi u Osijek. Za kazneno djelo nedopuštena trgovina predviđena je kazna do tri godine zatvora, a u okviru zločinačkog udruženja kazne su veće. Međutim, u USKOK-u se često postižu nagodbe pa počinitelji dobiju manje kazne. Odvjetnici svojim strankama to često i savjetuju - dodao je Pirić. Još se utvrđuje od koga su duhan kupili, a ako se radi o ovlaštenim proizvođačima, slijedi im oduzimanje licence i kaznena prijava.

Sandra Lacić
Možda ste propustili...

KAZNENO PRIJAVLJENA 39-GODIŠNJAKINJA

Poslala joj drogu paketom u bolnicu

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

Najčitanije iz rubrike