Osijek
GRAD PRISKOČIO U POMOĆ VESLAČIMA

Režije za Iktus plaćat će Športski objekti
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
Režijski troškovi za struju, vodu i grijanje za prizemlje zgrade, prema nekim saznanjima, iznose 120 tisuća kuna godišnje

Nedavno održana godišnja skupština Veslačkog kluba Iktus, kao i uvijek, ponudila je prvenstveno rezime sportskih rezultata ovog kluba, pa je u sjeni izvješća koje je podnio klupski predsjednik Daniel Srb, ostala i informacija kako je, bar na određeno vrijeme, iznađeno rješenje ako ne za trajni ostanak, onda za nastavak djelovanja kluba u zgradi Iktusa.

Podsjetimo, Rekreacijski centar Iktus, na Šetalištu kardinala Franje Šepera, objekt i okolni sportski tereni za košarku, rukomet (mali nogomet), odbojku, stolni tenis, boćanje i teren za viseću kuglanu u vlasništvu je Saponije. Ova je tvrtka ljetos objavila prodaju nekoliko svojih objekata, među kojima je i ovaj. Vijest je naravno uznemirila veslačku obitelj, a kako i ne bi kada veslači desetljećima "stanuju" u prizemlju zgrade na Iktusu, a sada bi, odlukom novog vlasnika, mogli ostati bez krova nad glavom.

Naslijeđe
No, ništa se nije posebno događalo sve do pred kraj prošle godine kada se u javnosti pojavila informacija da se pojavio zainteresirani kupac, i to za iznos koji je premašivao očekivanja prodavatelja. U tom se trenutku u priču uključuje i Grad Osijek aktiviravši pitanje povijesnog naslijeđa. Naime, investitor gradnje objekta Iktusa bila je svojevremena Zajednica općina Osijek, koja je za tu svrhu podigla kredit. Otplatu tog kredita na sebe je vremenom preuzela Saponija i na osnovu toga se u vremenu nakon Domovinskog rata jednostavno upisala kao vlasnik. No kada se i Grad Osijek (nešto poslije) formirao kao pravno tijelo, Iktus se također našao na listi gradske imovine.

Bez struje
Poslije su se ipak isknjižili u korist Saponije, koja je sve do danas, uz sponzorstvo kluba, preuzela sve troškove oko održavanja zgrade, plaćanja energenata, komunalija, pa i poslovanja restorana.

No da Saponija diže ruke od Iktusa dok i dalje čeka kupca, zorno je pokazala odluka da s posljednjim danom prošle godine zatvaraju restoran i prestaju s plaćanjem režija. Dakle, veslače za sada nitko ne tjera, ali nije moguće da treniraju u uvjetima "hladnih zidova". Pa kada već nije bio u (financijskoj) mogućnosti pojaviti se kao ozbiljni ponuditelj za kupnju, Grad Osijek je ipak "uskočio" - plaćanje režijskih troškove (struje, vode, grijanja) za prizemlje zgrade preuzeli su na sebe Športski objekti. Prema nekim saznanjima riječ je o godišnjem iznosu od 120 tisuća kuna.

- Za sada smo zadovoljni ovim rješenjem, drago nam je da se Grad Osijek aktivno uključio u ovo priču - kaže Srb. No što ako se doista pojavi kupac?

- I prema novom vlasniku imat ćemo jasan stav glede naše sudbine - ističe Daniel Srb. Nije, naime, tajna kako su veslači, upravo zbog povijesnog nasljeđa, uvjerenja da imaju pravo biti “trajni korisnik” prizemlja u Iktusu.

Dario Kuštro
tradicija
IKTUS JE DESETLJEĆIMA NA OVOJ LOKACIJI
NOVI IKTUS IZMEĐU NEPTUNA I PAMPASA?
Ipak, posve je jasno kako će biti potrebno tražiti novo rješenje - Grad Osijek nije odustao od namjere investiranja u novu zgradu veslačkog kluba. I to ne, kako je bilo u prvim najavama, na lijevoj obali Drave neposredno uz pješački most, nego bi se prostor novog Iktusa našao nešto nizvodnije - na prostoru između Neptuna i Pampasa. Ne čudi jer to je potez na kojemu će, prema svemu sudeći, niknuti novi sportski kompleks. Ondje se gradi stadion i nogometni kamp, najavljena je i gradnja teniskog kampa. I veslači se slažu kako je to dobro mjesto za njih.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike