Osijek
PARK PRIRODE KOPAČKI RIT

Redovito zimsko prebrojavanje ptica
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
U Parku prirode Kopački rit u tijeku je redovito zimsko prebrojavanje ptica koje se uvijek provodi u siječnju, jer je, pojašnjavaju iz Parka prirode, to najhladniji mjesec kada je većina ptica selica na svojim zimovalištima. Kako doznajemo od Ružice Marušić, rukovoditeljice Odsjeka za promociju i provedbu projekata, obavlja se prebrojavanje na četrdesetak lokacija.

- Vodene su površine Parka zaleđene, pa se ptice tamo ne zadržavaju jer postaju lak plijen predatorima. Zbog toga se veći dio ptica seli na prostor uz rijeke Dunav i Dravu, gdje se očekuje povećan broj ptica, najviše pataka, kormorana i čaplji, a jata gusaka najviše se zadržavaju na poljoprivrednim površinama. Prebrojavanje će trajati do kraja siječnja, a dobiveni se podatci uspoređuju s onima iz prethodnih godina i na temelju toga se procjenjuje status populacije i ugroženost pojedinih vrsta. Na temelju tih informacija planira se zaštita najugroženijih vrsta i njihovih staništa - kaže Marušić.

Prema njezinim riječima, ptice se u Kopačkom ritu prebrojavaju od 1967. godine, a objava rezultata ovogodišnjeg prebrojavanja planirana je za ponedjeljak, 3. veljače, kada će u Kopačkom ritu biti obilježen Dan vlažnih staništa. J.N.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike