Osijek
STUDENTICE IZ DUBLINA:

U Osijeku i na Akademiji baš je kao kod kuće
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
Irkinje Martha, Rebekah i Leanne studiraju kostimografiju, a Isobel dizajn i šminku lika

Četiri studentice - Isobel Shackleton, Martha Macnulty, Rebekah Waters i Leanne Scanlon - krenule su u rujnu prošle godine u smjeru suprotnom od onog kojim već godinama idu brojni Hrvati, iz rodne im Irske u Hrvatsku.

Za razliku od brojnih Osječana koji su u otputovali u Irsku kako bi riješili ili bar pokušali riješiti egzistencijalna pitanja, ove djevojke zaputile su se iz Dublina u Osijek kako bi stekle nova profesionalna iskustva, ali i prijateljstva programom studentske razmjene Erasmus+.

Martha, Rebekah i Leanne studiraju kostimografiju (Costume design), a Isobel dizajn i šminku lika (Character make-up design), tako da su svoja do sada stečena znanja mogle odlično nadopuniti na preddiplomskom studiju Kazališnog oblikovanja pri Odsjeku za kreativne tehnologije.

Kako ističe Katarina Žeravica, docentica teatrologije s Odsjeka za kreativne tehnologije, vrijedno su radile i postigle izvrsne rezultate, a kruna svega toga bila je izložba njihovih radova u četvrtak, 23. siječnja, u prostoru Akademije.

- Bilo je zaista prekrasno i inspirativno, došle su vrlo motivirane i energične, spremne preuzeti inicijativu i surađivati, tako da je bilo zaista lijepo raditi s njima - prenosi iskustva Žeravica.

Riječi hvale dolaze i s druge strane, irske studentice oduševljene su Osijekom i Akademijom.

- Ovo je vjerojatno jedno od najljepših mjesta koja sam posjetila, Osijek je na nas ostavio dojam koji ćemo dugo pamtiti. Ima nešto u ovom mjestu zbog čega se osjećamo kao kod kuće, iako smo tisuće kilometara od Irske. Ljudi su vrlo prijateljski nastrojeni, atmosfera je takva da se želim što prije vratiti ovdje - govori nam o dojmovima Isobel.

Već smo mnogo puta imali priliku čuti kako između Iraca i Hrvata postoji izvjesna sličnost, ponajviše kada je u pitanju mentalitet. Potvrđuje to i Isobel.

- Složila bih se s time. I Irci i Hrvati vrlo su nesebični, uvijek spremni pomoći. To nam je definitivno zajedničko, uz to da se i jedni i drugi volimo dobro zabaviti - kroz smijeh govori Isobel, nakon čega se nametnulo pitanje kako im se svidio osječki noćni život koncentriran u najvećoj mjeri u Tvrđi.

- Živjele smo u Tvrđi, tako da smo ju dobro upoznale, no ono što bih istaknula su mir i spokoj koje smo u Osijeku imale, po čemu se vaš grad uvelike razlikuje od Dublina, a što me je doveo do spoznaje da treba više cijeniti temeljne životne vrijednosti. U ovom sam gradu pronašla mir i ljepotu, zbog čega će mi Osijek uvijek ostati u sjećanju. Na Akademiji je također bilo sjajno, i kolege i profesori vrlo su profesionalni, ali i otvorenog uma i kreativni. Uspjeli smo se sjajno povezati s njima do razine koja je kod nas u Irskoj gotovo nemoguća. Toliko sam puno naučila, bilo je zaista nevjerojatno, što će, vjerujem, potvrditi i druge djevojke - zaključuje Isobel.

- Ova profesija (fotografija, op. a.) otvorila mi je nove vidike i donijela prijateljstva i suradnje s raznim ljudima, pa tako i s kolegama iz Osijeka. Oduševljena sam ljudima koje sam ovdje upoznala i fotografirala, kao i vašom zemljom, te nestrpljivo čekam povratak u Hrvatsku, vjerojatno već ovoga ljeta, kada planiram posjetiti neku od jadranskih destinacija - nadovezala se na Isobeline riječi Martha.

Ivan Alilović
Oduševili su me mir i spokoj koje smo u Osijeku imale, po čemu se vaš grad uvelike razlikuje od Dublina
PRIGODNA IZLOŽBA
Izložba irskih studentica zanimljive su fotografije Marthe Macnulty i Isobel Shackleton, koje su nastale za vrijeme njihova boravka u Osijeku. Također, Isobel je predstavila svoj studijski smjer (Character make-up design) i pokazala nam transformacije likova na kojima je radila.
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike