Osijek
OTP BANKA NAJAVLJUJE PROMJENE OD TRAVNJA

Ukidaju plaćanje pričuve bez naknade
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
Na adrese Osječana ovih je dana uz račune za plaćanje pričuve za prva tri ovogodišnja mjeseca Zavoda za stanovanje d.o.o. stigla i obavijest OTP banke da od travnja ove godine na šalterima te banke građani više neće moći izravno plaćati pričuvu, bez dodatne naknade, odnosno da će za svaki račun plaćen u toj banci biti zaračunana dodatna naknada. Naime, osječki Zavod za stanovanje prošle godine, za razliku od ostalih trgovačkih društava u vlasništvu Grada Osijeka, jedini je za plaćanje svojih računa bez naknade imao potpisan ugovor s OTP bankom, a sve ostale gradske tvrtke takve su ugovore imale potpisane s više subjekata, kao što su Hrvatska pošta, Tisak, Fina i Konzum. Na taj se način širila mreža mjesta u gradu na kojima su građani bez naknade mogli plaćati račune svih komunalnih gradskih tvrtki - Vodovoda, Unikoma i Ukopa, ali i HEP-a (struja, toplinska energija, plin). Građani Osijeka sa zadovoljstvom su podržali tu ideju gradonačelnika Ivana Vrkića, koja traje već punih pet godina, a koja im omogućuje uštedjeti nešto novca, koji bi u suprotnom morali izdvojiti za troškove naknade. A oni nisu maleni, jer bi mjesečno za naknadu troškova obrade računa otišlo 40-ak kuna, što našim umirovljenicima, ali i onima s nižim primanjima, zasigurno puno znači. Godišnje je to ušteda čak oko 500 kuna, što sigurno nije zanemarivo i zbog toga mnogima nije teško i duže čekati u redovima.

Iz OTP banke poručuju da od travnja neće biti moguće izravno uplatiti pričuvu, bez naknade, nego će se naplaćivati redovita naknada, određena odlukom banke. Međutim, dodaju kako će plaćanje bez naknade biti omogućeno svim suvlasnicima (čije su zgrade na upravljanju kod Zavoda) koji su klijenti banke s otvorenim računom i primanjima u banci, i to trajnim nalogom, za čije se otvaranje i provođenje neće naplaćivati naknada.

Bojan Bodražić, direktor Zavoda za stanovanje, tvrdi kako su oni bili izuzeti iz sustava plaćanja jer se pričuva uplaćuje na račune suvlasnika zgrada, a ne na račun Zavoda za stanovanje. T. Prusina
BODRAŽIĆ: NAĆI ĆEMO RJEŠENJE DO TRAVNJA
- S obzirom na velik broj zgrada na upravljanju kod Zavoda i poslovnu suradnju s bankama u proteklom razdoblju, uspjeli smo omogućiti našim korisnicima usluga plaćanje pričuve bez naknade. Budući da je banka zbog digitalizacije i informatizacije svoga poslovanja odlučila to prekinuti, ako bi se formirala zajednička blagajna od strane Grada Osijeka, Zavod bi se od ove godine priključio ostalim gradskim društvima kako bi građani i dalje imali mogućnost račune (pričuve) plaćati bez dodatnih naknada - najavljuje direktor Zavoda Bodražić.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike