Osijek
NAGRADILI GA U VIJETNAMU

Najbolji učitelj u Hanoiju je Ivan iz Osijeka
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
U Vijetnam je došao turistički, završio tečaj za učitelja engleskog i - pomeo konkurenciju

Osječanin Ivan Granić (32) prije nekoliko dana primio je nagradu kao najbolji učitelj u vijetnamskom Hanoiju! Lijepa je to vijest, to više što je Granić u Vijetnam prije nekoliko godina došao turistički, no nakon što se zaljubio u taj grad i njegove stanovnike, odlučio je ondje pronaći posao.

- Uz podršku prijatelja koje sam stekao u Vijetnamu završio sam dodatne tečajeve da bih dobio radnu dozvolu, a potom i stalni posao. Radim za Binh Minh Education, jednu od najvećih kompanija čiji učitelji engleskog jezika smiju raditi u državnim školama u Vijetnamu. Trenutačno predajem u tri različita vrtića i četiri osnovne škole, a ova mi je nagrada veliko priznanje za rad, to više što mi ga je dodijelilo vijetnamsko ministarstvo obrazovanja i prosvjete - priča Granić, koji je nagradu, kaže, dobio na temelju kvalitete rada, zapažanja tvrtke, sudjelovanja u izvannastavnim aktivnostima, sudjelovanja na skupštinama škola, ali i tijekom praznika i sl. Kaže kako se nije nadao nagradi, jer je Hanoi grad s velikim brojem stranih učitelja, pa mu je nagrada još draža. Dakako, bit će mu poticaj i za daljnji rad, no ističe kako se i bez nje svakako odlučio ostati u Hanoiju.

Inače, u Vijetnamu je punih osam godina i kaže da je Hanoi lijep grad, s odličnim radnim uvjetima. Posla ima, kaže, osobito za onoga tko je voljan truditi se, a, osim toga, plaće su za strance visoke u usporedbi sa standardnom vijetnamskom plaćom. Uz to, kaže Granić, stranci su vrlo cijenjeni.

- Jedini mi je problem bio kulturni šok i drukčija klima nego u Hrvatskoj, ali na sve sam se naviknuo - dodaje Granić, s kojim smo preko interneta razgovarali tijekom priprema za proslavu lunarne Nove godine. Nema sumnje da će ovom uspješnom Osječaninu nova godina, koja je ondje počela danas, donijeti još dobrih rezultata u dalekom Vijetnamu.

Marija Mihelić
OŽENIO SE VIJETNAMKOM LAVENDER GREEN
Ne samo što je pronašao odličan posao nego je Granić u Vijetnamu pronašao i ljubav svoga života! S Vijetnamkom Lavender Green, inače učiteljicom glazbene kulture, vjenčao se prije tri godine, i već ju je dva puta doveo u rodni grad.

- Planiramo doći svako ljeto, jer tijekom ljetnih praznika oboje imamo tri mjeseca slobodno. Marija (to joj je krsno ime) obožava Hrvatsku i nije htjela izići iz mora kad smo došli prvi put. Sad ju planiram dovesti zimi, da vidi što je prava hladnoća - našalio se Granić, dodavši da je supruzi hrvatska hrana “teška”, no zato on obožava sve njezine kulinarske specijalitete.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike