Regija
KAZALIŠTE ‘‘DRSKI‘‘ VILJEVO SUDJELUJE U PROJEKTU ‘‘LILY‘‘

Predstava ‘‘Progovori‘‘ glas protiv nasilja nad ženama
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
VILJEVO


Kazališno-dramska udruga "Drski" Viljevo na poziv Policijske uprave osječko-baranjske uključila se u MUP-ov preventivni projekt "Lily", koji je poziv svima da dignu glas protiv nasilja nad ženama i aktiviraju se u izgradnji društva s nultom stopom tolerancije na nasilje.


U sklopu projekta, Kazalište "Drski" izvest će predstavu "Progovori", a pridružit će im se i Interventna jedinica policije PU osječko-baranjske.


- PU osječko-baranjska izrazila je želju da se uključimo u ovaj projekt, što je nama jako drago. Ovaj projekt ima za cilj da se kod javnosti osvijesti problem nasilja koji je izražen u našem društvu, da se upozori da se nasilje ne događa "tamo negdje", nego i u našem susjedstvu. Svaki pojedinac u svojoj glavi mora početi razmišljati da za nasilje nad ženama i u obitelji nema opravdanja i da se javno progovori - ističe voditelj Kazališta "Drski" Danko Ronta.


Kazališna predstava ‘‘Progovori‘‘ bit će izvedena u kinodvorani "Osvit" u Donjem Miholjcu 20. ožujka.


- Šest ženskih likova i šest priča o zlostavljanju žena, te dva muška lika koji će imati uloge nasilnika. Kompletan dramski tekst u predstavi prilično je šokantan, ali s ciljem, a to je da se javnost upozori na nasilje nad ženama. Počeli smo s pripremama i publici ćemo pružiti odličnu predstavu. Zadovoljni smo što smo odabrani da sudjelujemo u ovom nacionalnom projektu - kaže Danko Ronta.


Ovaj projekt Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova razvilo je u suradnji s brojnim partnerima - predstavnicima obrazovanja, sustava socijalne skrbi, državnog odvjetništva, sudstva, pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, pravobraniteljicom za djecu, pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, lokalnom upravom i samoupravom, društveno angažiranim poslovnim subjektima, ustanovama, organizacijama i klubovima, nevladinim organizacijama kao i s drugim društveno odgovornim dionicima društva.


Projekt "Lily" naziv je dobio u spomen na pokojnu sutkinju Ljiljanu Hvalec, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine na pripremnom ročištu u brakorazvodnoj parnici na Općinskom sudu u Zagrebu. Osim nje, stradala je i odvjetnica Hajra Prohić te bivša supruga počinitelja Gordana Oraškić, a teško je ranjena zapisničarka Stanka Cvetković.
Hrvatski sabor 2004. godine proglasio je 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na smrtno stradale žrtve. S. Fridl
Možda ste propustili...

"DAVOR ŠOPLOHER – (NE)ZABORAVLJENI HEROJ!"

45 kilometara u sjećanje na ratnog zapovjednika

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike