Regija
RECIKLAŽNO DVORIŠTE

Prima se 48 vrsta otpada
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
Vrijednost projekta je 4,5 milijuna kuna, a EU ga sufinancira iznosom od 3,8 milijuna kuna
IVANKOVO

Krajem veljače 2019. načelnik Općine Ivankovo Marko Miličević je s izvođačima radova, tvrtkom Cestorad d.o.o. i Watmont d.o.o., potpisao ugovor o izgradnji i opremanju općinskog reciklažnog dvorišta, a nakon godinu dana svečano su ga otvorili Igor Čižmek, pomoćnik ministra u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Andrea Bartolić, glavna tajnica u Fondu za zaštitu okoliša, i Marko Miličević, načelnik Općine Ivankovo.

Cilj projekta bila je gradnja reciklažnog dvorišta za odvojeno prikupljanje i privremeno skladištenje manjih količina posebnih vrsta otpada kako bi se uspostavio cjelovit sustav gospodarenja otpadom na području Općine Ivankovo, ali i podizanje svijesti lokalnog stanovništva o potrebama i prednostima razvrstavnja i recikliranja otpada.

- Nakon godinu dana došli smo do kraja vrlo vrijednog projekta, recikllažnog dvorišta u općini Ivankovo. Reciklažno dvorište pridonijet će svijesti mještana o odvajanju otpada - rekao je načelnik Miličević.

Prema riječima Igora Čižmeka iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike, sve je više ovakvih aktivnosti, koje su produkt projekta Ministarstva, odnosno uspostave učinkovitog gospodarenja otpadom, a reciklažno dvorište u Ivankovu dio je tog sustava.

Ukupna vrijednost projekta je 4,5 milijuna kuna, a Europska ga unija sufinancira iznosom od 3,8 milijuna kuna iz Kohezijskog fonda.

Općina Ivankovo trenutno odvaja oko deset posto otpada godišnje, cilj je gradnjom i puštanjem u upotrebu recilklažnog dvorišta da se te količine znatno podignu. Reciklažno dvorište opremeljeno je spremnicima i mogućnostima za prihvat ukupno 48 vrsta otpada, od čega su 22 vrste opasnog odnosno problematičnog otpada i 26 vrsta neopasnog otpada. Reciklažno dvorište nalazi se u gospodarskoj zoni u općini Ivankovo, radno vrijeme mu je ponedjeljkom 8.00 - 16.00, utorkom 10.00 - 18.00, srijedom, četvrtkom i petkom 8.00 - 16.00, a subotom, nedjeljom i praznikom je zatvoreno.
Mario Kokaj
IMA I SJECKALICU
Reciklažno dvorište sastoji se od upravne zgrade, natkrivenog dijela namijenjenog za skladištenje opasnog otpada, vage za kontrolu otpada, velikog broja spremnika koji su takvih karakteristika da odgovaraju skladištenju one vrste otpada koja će se u njima prikupljati. U njemu se nalazi i stroj - sjeckalica, za usitnjavanje odnosno obradu biorazgradivog otpada.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana