Novosti
INSPEKCIJA U DOMU U ANDRAŠEVCU U KOJEM JE POGINULO ŠEST OSOBA

Otkrivene brojne nepravilnosti, vlasnici dobili kaznenu prijavu
Objavljeno 24. siječnja, 2020.

Nakon što je u obiteljskom domu za starije osobe u Andraševcu u požaru poginulo šestero ljudi, obavljen je niz inspekcijskih nadzora kojima su utvrđene brojne nepravilnosti. Kako se ističe u priopćenju Državnog inspektorata, nadzor su obavile inspekcija rada i zaštite na radu te sanitarna i građevinska inspekcija.


"Nadzorom inspektora rada u području zaštite na radu proizlazi da poslodavac nije postupao prema propisima zaštite na radu. Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo prema propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava protiv poslodavca", stoji u priopćenju kojega potpisuje Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.


Inspektor rada utvrdio je i da je poslodavac sklapao uzastopne ugovore o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, također je utvrđeno da ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru. Utvrđeno je neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada, kao i neodjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada te neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata i


neprijavljivanje, odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku. Zbog sumnje u ove prekršaje nadležnom prekršajnom sudu podnesen je optužni prijedlog.
Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata u nadzoru nije utvrdila veće nedostatke koji bi zahtijevali poduzimanje upravnih mjera, međutim, građevinska je inspekcija utvrdila da je za kuću "učinjena povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine". Kada je riječ o gospodarskoj građevini za nju je utvrđeno da se koristila protivno svojoj namjeni. Građevinska inspekcija također je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu, stoji u priopćenju. D.Pav.
Nadzor su obavile inspekcija rada i zaštite na radu te sanitarna i građevinska inspekcija