Novosti
MILAN KUJUNDŽIĆ O SVOJOJ IMOVINI:

Nakon ovog mandata više neću biti ministar
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Napadnuta novinarka koja je pokušala snimiti Kujundžićevu kuću u Ivanbegovini * Ministar: Oko mene je stvorena atmosfera linča

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa u petak je objavilo novu imovinsku karticu ministra zdravstva Milana Kujundžića, iz koje je vidljivo da je pozajmicu od 300 tisuća kuna njegovoj supruzi dao predsjednik Nadzornog odbora veledrogerije Pharma Net te vlasnik ljekarni Palac, Miro Palac.



Napadnuta novinarka

Ministar je objasnio kako je novu imovinsku karticu dopunio onim "što je bilo propušteno u formalnom smislu, a u sadržajnom je sve stajalo u njoj" te je ustvrdio da oko njegovih kuća nema ničeg spornog. Međutim, prvi je put u karticu ministar unio kako je njegova supruga Tatjana Kujundžić, zaposlena u Poliklinci Croatia zdravstveno osiguranje, za prethodne tri godine ukupno primila 105 tisuća kuna bonusa. Ministar je promijenio i vrijednost kuće u Ivanbegovini, u Imotskom, s 400 tisuća na 650 tisuća kuna, no i dalje navodi da je površina kuće 100 kvadrata. Međutim, Slobodna Dalmacija izvijestila je kako je u zemljišnim knjigama upisano da je površina kuće 184 kvadrata. Također, zemljišne knjige pokazuju da je Kujundžić vlasnik parcele na kojoj se nalazi kuća, veličine 1016 kvadrata. U novoj imovinskoj kartici promijenjena je i vrijednost ministrovih nekretnina. Kuća na Markuševcu od 131 kvadrata umjesto na 900 tisuća sada je procijenjena na milijun i 500 tisuća kuna, a apartman u Novalji s pola milijuna na 750 tisuća kuna.


Sam ministar je u petak sazvao izvanrednu konferenciju za novinare, na kojoj je izjavio kako mu ne pada na pamet dati ostavku zbog krivo ispunjene imovinske kartice. "Ostavka je najmanji problem, ja nisam čovjek bez karijere i znanja, ja se mogu vratiti u bilo koju bolnicu raditi. Odradit ću svoj mandat do kraja, a ostavka mi ne pada na pamet", rekao je Kujundžić. "Spreman sam otrpjeti još ovih nekoliko mjeseci i odraditi svoj mandat do kraja, ali sigurno više ne bih sjedio u fotelji ministra zdravstva", poručio je Kujundžić, koji smatra da je oko njega stvorena "atmosfera linča". "Pozivam novinare i sva državna tijela da me detaljno istraže na svim osnovama, ali i druge, ne samo javne osobe nego i brojne druge koje bi trebalo istražiti, koliko su zarađivali, što su imali, što su dobili u vrijeme komunizma, što su dobili privatizacijom i sada", kazao je.


Kad je riječ o napadu četiri muškarca na novinarku Slobodne Dalmacije Andreu Topić, koja je pokušala snimiti njegovu kuću u Ivanbegovini, istaknuo je kako osuđuje taj čin i očekuje da će policija sve razjasniti. "Bilo kakav oblik nasilja nad novinarima i novinarskom slobodom osuđujem", kazao je, dodavši da se dva napadača, koja je u petak uhitila policija, prezivaju kao i on, ali mu nisu rođaci, a dvojica su iz susjednih sela.
Staro prijateljstvo

Rekao je i kako mu je u kuću u rodnom selu već dva-tri puta provaljivano, pa je to bio razlog što je pomislio da su napadači na novinarku, koji su radili na susjednoj kući, možda posumnjali na provalu. Kujundžić tvrdi da je kuću u Ivanbegovini završio 2005. godine te da je njezina vrijednost daleko ispod one koja se spominje u novinarskom tekstu, jer se kvadrat zemlje u tom kraju može kupiti za jedan euro.


Vezano uz pogrešno popunjavanje imovinske kartice ponovio je kako nema moralne i političke odgovornosti jer su to bile nomotehničke pogreške koje je napravio iz neznanja, a u sadržajnom smislu u vezi sa svojom imovinom nije pogriješio. "Glede nekih teških neistina koje su određeni mediji pisali, zlonamjerno, o mojoj ženi, njezinoj firmi, konzultirat ćemo odvjetnike i zatražit ćemo pravnu zaštitu", najavio je.
Što se tiče pozajmice za kupnju kuće u Maksimiru, Kujundžić je rekao kako nema pojma tko je u kojem nadzornom odboru te da je Palac njegov stari prijatelj iz studentskih dana, čiji posao nema nikakve veze s državom i njegovim ministarstvom.


Hina/D.Pavlović
GRBIN: IZNENAĐEN SAM S VIŠE STVARI
Saborska oporba i dalje smatra da bi ministar zdravstva trebao otići iz Vlade. "Iznenađen sam s više stvari. Jedna od njih je da član Vlade RH, nakon što je imao priliku vidjeti sve ono što se događalo s Kuščevićem, Tolušićem itd., misli da može muljati na potpuno isti način i da to javnost neće saznati", rekao je Peđa Grbin, zastupnik SDP-a, i dodao: "A onda sam iznenađen što ministar zdravstva ne vidi aspolutno nikakav problem da od jednog vlasnika apoteka dobiva novac na posudbu. I na kraju svega sam iznenađen time što taj ministar ne nudi ostavku, to sve relativizira i još optužuje medije za aftmosferu linča."
Možda ste propustili...

DIREKTIVA BITNA ZA SVE POTROŠAČE U EUROPSKOJ UNIJI

Nova pravila EU-a jamče pravo na popravak kućanskih uređaja

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %