Novosti
JEDAN ČLAN - JEDAN GLAS

Izbori za vodstvo HDZ-a 15. ožujka
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Izbori za novo vodstvo HDZ-a, odnosno predsjednika stranke, zamjenika i četiri potpredsjednika, održat će se 15. ožujka, izjavio je u petak glavni tajnik stranke Gordan Jandroković, nakon sjednice Nacionalnog vijeća HDZ-a.


Vodstvo će biti birano izravno, po načelu jedna član, jedan glas. Kandidati za predsjednika i zamjenika HDZ-a morat će do 15 dana prije izbora prikupiti pet posto potpisa članova stranke, a potpredsjednici tri posto, rekao je Jandroković. Dodao da na sjednici Predsjedništva HDZ-a nije bilo riječi o konkretnim kandidatima.


Potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić najavio je uoči sjednice da će se na unutarstranačkim izborima kandidirati na neku od funkcija, ali još nije odlučio za koju. "Nastojao sam do sada biti realan političar i nadam se da ću i sada realno procijeniti. Za onu funkciju za koju se kandidiram nadam se da ću dobiti povjerenje članstva", rekao je Brkić novinarima. Svim kandidatima na unutarstranačkim izborima poručio je da budu odgovorni, da "utakmica koju će odigrati unutar stranke i političke obitelji" bude fer i korektna te da idu s konkretnim programima.
Potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak rekao je kako očekuje da će Plenković i dalje ostati predsjednik stanke, poručivši da ima i njegovu potporu. Smatra da potencijalni Plenkovićevi protukandidati, poput Mire Kovača ili Davora Ive Stiera, trebaju uvjeriti članove da zavređuju voditi stranku, i imaju potencijala osigurati pobjedu HDZ-a na parlamentarnim izborima. H
"RESSLER NIJE IZDAO NI PLENKOVIĆA NI SEBE"
HDZ-ov doajen Vladimir Šeks izjavio je u petak da europarlamentarac i njegov posinak Karlo Ressler "nije izdao ni Plenkovića ni sebe" kada je rekao kako nitko na unutarstranačkim izborima nema njegovu bjanko podršku. "Rekao sam mu da je to nesretna i nespretna izjava, i da će se ona dignuti na vrlo visoku potenciju, što se i dogodilo", kazao je. "On je mlad čovjek. U HDZ-u vlada demokracija, i on je u skladu s tom demokratskom praksom izrazio svoje mišljenje”, dodao je. Šeks tvrdi da Ressler iskreno poštuje i prepoznaje Plenkovića kao zaslužnog u politici i u HDZ-u.