Kultura
OSJEČKA GLAZBENA SRIJEDA IDE DALJE

Umjetnost je nešto što se treba živjeti
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
Zasvirali kubanski glazbeni ansambl Ars Longa te Anđelko i Martin Krpan, koji su koncerte održali u MLU u Osijeku te Muzeju Valpovštine

Organizatori uzbudljive, osme sezone Koncertnog ciklusa Grada Osječka glazbena srijeda proteklih su dana našim sugrađanima priuštili dva odlična koncertna nastupa vrhunskih izvođača klasične glazbe. Tako je u srijedu u prepunoj dvorani Muzeja likovnih umjetnosti (i dan poslije u Muzeju Valpovštine) nastupio izvrsni violinistički dvojac Anđelko Krpan i Martin Krpan, koji je svojim muziciranjem oduševio brojnu publiku. U nadbiskupijskom je Vikarijatu koncert održao ansambl Ars Longa s Kube.


Prigodom njihova boravka u Osijeku, Ured za potporu studentima i razvoj karijera Akademije za umjetnost i kulturu organizirao je Razgovor s povodom u Salonu AUKOS-a, gdje su se okupili osnivači ansambla Ars Longa, Tereza Paz i Aland López, te Zagrepčani Anđelko i Martin Krpan.

Dvije violine

Profesor violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Anđelko Krpan, cijenjeni glazbenik i dobitnik mnogobrojnih nagrada, i njegov sin Martin, koji je na zagrebačkoj Akademiji 2018. diplomirao violinu u razedu Leonida Sorokowa, tijekom osječkog i valpovačkog nastupa izveli su šest skladbi pisanih za dvije violine. Na programu su se našle Duo u B-duru Ivana Mena Jarnovića, suita Guliverova putovanja Georga Philippa Telemanna, suita Pet studija Borisa Papandopula, skladba Marionete koju je upravo ovom violinističkom dvojcu posvetio hrvatski skladatelj Tomislav Uhlik, četiri dua iz Zbirke 44 Dueta za dvije violine Béle Bartóka i, za kraj, koncertni capriccio na norveške melodije skladatelja Johana Halvorsena.


- Umjetnost je nešto što se treba živjeti, treba stalno svirati. Potrebno je stalno raditi nešto novo jer takav rad vodi k napretku, nazovimo to, glazbene karijere. Kada govorimo o mladim ljudima koji tek planiraju ostvariti karijeru, čini mi se da je najvažnije da oni budu realni u svojim očekivanjima. Ako sviraju, trebali bi u usporedbi sa svojim kolegama vidjeti koliko su dobri. Naravno, tu je presudna uloga njihovih profesora, međutim, oni to i sami vide i znaju. Ako su dovoljno dobri, nastavit će svirati, ako ne, odmah treba pronaći posao u kojemu su dobri. U glazbenom poslu ima puno segmenata u kojima čovjek ne treba svirati da bi bio vrhunski, recimo, menadžer je izvrsno plaćen posao ako si dobar - savjeti su Anđelka Krpana studentima glazbenih usmjerenja osječke Akademije.


Osebujan glazbeni izričaj ansambla Ars Longa, baroknu fuziju Afrike, Španjolske i Južne Amerike, u Salonu je predstavila Tereza Pez.
Glazbenici s Kube

- Kada govorimo o baroku, prve su asocijacije Bach i Händel, no Ars Longa posvećen je istraživanju i interpretaciji glazbenog patrimonija koji se nalazi u arhivama katedrala diljem Latinske Amerike. Karakteristično za te skladbe je to što se u njima ne nalaze samo europske tehnike koje su u novi svijet došle s kolonizatorima, nego sadrže i melodijske i ritmičke utjecaje domorodačkog stanovništva i Afrike. Kultura je najjače oružje koje ujedinjuje različite ljude i narode. Uistinu nas zanima hrvatska glazbena baština o kojoj ne znamo dovoljno, tako da bismo to voljeli ispraviti i na taj način još bolje upoznati europske glazbene korijene te povezati to sa zvukom Kariba - rekla je Pez, suosnivačica ansambla Ars Longa sastavljenog od glazbenika koji su diplomirali na Glazbenom konzervatoriju i na Višem institutu za umjetnost u Havani.


Razgovor s povodom moderirala je predsjednica Glazbene mladeži Osijeka, Lidija Neznanović, a nazočio mu je i umjetnički ravnatelj Osječke glazbene srijede Davor Bobić:

- Koncert Anđelka i Martina Krpana u MLU-u pokazao je iznimno visoku klasu interpretacije, ali i nevjerojatno veliku posjećenost osječke publike, čime se još jednom dokazuje da Osijek ima publiku koja zna što je klasična glazba i poštuje ju.


Danijel Miklić
ZSA ZSA, MARTINA FILJAK I 40 FINGERS
- Mislim da dolazi do ekspanzije osječkoga kulturnoga života koji se glazbeno jako podignuo. Pred nama je niz sjajnih koncerata u sklopu Osječke glazbene srijede, pa ćemo do ožujka imati priliku vidjeti i čuti sjajnu Zsa Zsu koja će 12. veljače nastupiti u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku. Zatim slijedi koncert Martine Filjak u Arheološkom muzeju, najpoznatije hrvatske pijanistice s adresom u Berlinu, a dolazi nam i najpoznatiji talijanski gitaristički kvartet 40 fingers koji je iznimno atraktivan - ponosno je najavio Davor Bobić.
iznimno
visoka klasa interpretacije Krpanovih
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente