Magazin
MARIYA GABRIEL

EU ulaže 200 milijuna eura u svemirsku industriju
Objavljeno 25. siječnja, 2020.
POVJERENICA EU-a ZA INOVACIJE, ISTRAŽIVANJE, KULTURU, OBRAZOVANJE I MLADE

Proteklog je tjedna Europska komisija, u suradnji s Europskom investicijskom bankom, najavila 200 milijuna eura ulaganja u svemirski sektor Europske unije u svrhu poticanja novih, revolucionarnih inovacija.

Vijest je i više nego zanimljiva, o čemu je točno riječ?

- Tijekom 12. Europske konferencije o svemiru u Bruxellesu EIB i ArianeGroup potpisali su sporazum o potvrdi zajma u iznosu od 100 milijuna eura za novi program za lansirne sustave Ariane 6. Sporazum se financira iz Plana ulaganja za Europu. Usto, Komisija i Europski investicijski fond (EIF) najavljuju prvi europski pilot-projekt fonda vlasničkog kapitala za svemir u okviru instrumenta InnovFin, koji se financira sredstvima EU-a, i prvi tehnološki fond usmjeren na svemir, koji se financira u okviru pilot-projekta. Pilot-projekt fonda vlasničkog kapitala za svemir, u okviru instrumenta InnovFin, vrijedan je 100 milijuna eura, a namijenjen je poticanju inovacija i rasta europskih malih i srednjih poduzeća koja se bave svemirskim tehnologijama - navodi se u priopćenju iz Europske komisije.

Može li Europska unija u svemirskim programima konkurirati u tom poslu i dalje vodećem SAD-u, odnosno agenciji NASA i tvrtkama poput Space-X Elona Muska?

- Naša predanost poticanju svemirskih istraživanja i inovacija odražava našu ambiciju da Europa zauzme vodeći položaj u razvoju svemirske tehnologije. Financijski instrumenti Europske unije našim financijskim partnerima, Europskoj investicijskoj banci i Europskom investicijskom fondu omogućavaju ulaganja u rizičnija područja te privlačenje dodatnih ulaganja iz javnog i privatnog sektora. Pristup financijama ključan je za uspjeh europskih svemirskih istraživača, inovatora i poduzetnika - kaže Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Koliko će ta inicijativa pomoći jačanju poduzetništva, vezanog uz takve svemirske programe, svemirsku industriju, unutar članica EU-a?

- Ove dvije sadašnje najave predstavljaju temeljite promjene za Europu, odnosno Europsku uniju, kada je riječ o financiranju europske svemirske industrije. Prvo, toplo pozdravljam zajam koji je EIB odobrio za projekt Ariane 6, koji je ključan za samostalan pristup svemiru. Drugo, projektom InnovFin šaljemo jasan signal da poslovanje usmjereno prema svemiru u Europi predstavlja odličnu priliku. Inicijativa je ključna za poticanje razvoja i rasta novih europskih svemirskih poduzeća - zaključuje Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište EU-a. (D.J./EK)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike