Novosti
PREMIJER U SLAVONSKOM BRODU

Đuro Đaković jedna je od uporišnih točaka Slavonije
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
"Očekujemo da se pristupi restrukturiranju, pronalaženju pravog strateškog partnera"

Nakon što je Vlada prošloga tjedna donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković Grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u iznosu do 300 milijuna kuna, tu je slavonskobrodsku tvrtku u srijedu posjetio premijer Andrej Plenković.


U premijerovoj nazočnosti potpisan je ugovor s HBOR-om o kreditnom zaduženju od 150 milijuna kuna, što je stvorilo preduvjete za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora s kupcima, te plaćanje obveza prema financijskim institucijama, kao i obveza prema državi. Preostalih 150 milijuna kuna za koje je Vlada izdala jamstva koristit će se za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đuro Đaković Specijalnih vozila, i to za plaćanje dobavljačima, kreditna zaduženja, garancije za dobro obavljanje posla, primljene avanse.


Premijer se u Slavonskom Brodu sastao s predstavnicima Uprave Đuro Đaković Grupe, na čelu s predsjednikom Uprave Hrvojem Kekezom, a na sastanku su bili i gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara te brodsko-posavski župan Danijel Marušić.


"Smatramo da je ova kompanija jedna od uporišnih - u ekonomskom pogledu - točaka i Brodsko-posavske županije, ali i cijele Slavonije", rekao je premijer novinarima nakon sastanka. "Time smo pružili ruku Đuri Đakoviću, koji ima veliku tradiciju. Želimo da se nastavi ovako kvalitetna proizvodnja vagona s naručiteljima iz država zapadne Europe, te, naravno, i dio koji se odnosi na vojni program. U godinama koje su pred nama i Ministarstvo obrane će biti jedan od važnih naručitelja poslova", rekao je premijer, podsjetivši na nedavno imenovanje nove uprave tvrtke te istaknuvši kako ima povjerenja u predsjednika Uprave Hrvoja Kekeza. "Očekujemo da se pristupi restrukturiranju, pronalaženju pravoga strateškoga partnera, koji će omogućiti da poslovanje bude uspješno", istaknuo je Plenković. Kako je najavljeno, radnici Đure Đakovića plaće bi trebali dobiti idućeg tjedna.


Plenković je pritom ponovio da je Vlada osigurala plaće za proteklo razdoblje.


Ministar gospodarstva Darko Horvat uoči premijerova odlaska u Slavonski Brod izjavio je kako za Đuro Đaković Grupu postoji perspektiva.
"S prvih 150 milijuna kuna koji će Đuru Đakovića vratiti u život vratit ćemo dio dugova dobavljačima, dugova prema državi, a također dobiti perspektivu za nabavu roba i materijala te završiti tri aktivna ugovora, koji će negdje do kraja četvrtog mjeseca osigurati dodatnu likvidnost Đure Đakovića u visini od 128 milijuna kuna", izjavio je Horvat, istaknuvši da perspektiva u Đuri Đakoviću sigurno postoji, no da je neizbježno, uz suglasnost Europske komisije, izraditi program restrukturiranja. Ističe da se u tu slavonskobrodsku tvrtku mora uvesti strateški partner "ako želimo perspektivu Đuri Đakoviću na jedan drukčiji način, i opet pod strogim nadzorom i kontrolom paziti što se u Đuri Đakoviću zbiva". Na pitanje novinara koliko je to sve realno, Horvat je kazao da, kad ne bi u to vjerovao, ne bi ni ovako izišao pred medije i hrvatsku javnost.
Dijana Pavlović/Hina
OKO 850 RADNIKA
Đuro Đaković Grupa ima četiri ovisna društva i zapošljava oko 850 radnika. Bivši predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe Marko Bogdanović je 30. listopada prošle godine podnio ostavku. U obrazloženju ostavke Bogdanović je istaknuo kako je grupacija Đuro Đaković u nezavidnoj situaciji zbog dva ključna problema - nemogućnosti financijskog praćenja proizvodnje vagona za izvoz i nedostatka vlastitog kapitala. Također je naveo da je provedeno gotovo kompletno poslovno restrukturiranje i da trenutno grupacija Đuro Đaković posluje samo u održivim programima, a svi neperspektivni su ugašeni. Bogdanović je tada naveo i da smatra kako, unatoč naporima Uprave i ostvarenom napretku, "daljnje poboljšanje nije moguće bez cjelovitog financijskog restrukturiranja".
Možda ste propustili...