Novosti
MINISTAR KUJUNDŽIĆ U PROBLEMIMA ZBOG KUPNJE KUĆE

"Omakla se greška" u imovinskoj kartici
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Glasnogovornica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Martina Jurišić izjavila je u četvrtak da je ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu podnio novu imovinsku karticu, no ona neće biti objavljena.


"Dužnosnik je u srijedu podnio karticu, međutim, javio je Povjerenstvu da mu se omakla nekakva greška i da će podnijeti novu karticu te je zamolio da ne objavljujemo tu karticu", kazala je Jurišić. Dodala je da Kujundžić još nije dostavio novu karticu. Kujundžić je ustvrdio da je novu imovinsku karticu dopunio informacijama koje se odnose na način kupnje nove kuće s okućnicom u Zagrebu, čiju je vrijednost procijenio na milijun i pol kuna, te na njegova primanja da bi se razjasnilo kako je nastala njegova ušteđevina. Ponovio je da oko kupnje nove kuće nema ničeg spornog - kupljena je kreditom u PBZ-u s kamatnom stopom od dva posto, koju imaju svi liječnici u Hrvatskoj, 55.000 eura dao je iz svoje ušteđevine, a 40.000 eura posudio je od obiteljskog prijatelja iz svojih studentskih dana. Ustvrdio je kako je dug od 40.000 eura posuđenih od prijatelja već bio unesen u karticu te da je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa poznato ime tog prijatelja.


U Kujundžićevoj imovinskoj kartici iz prosinca 2019. navedeno je kako je ta kuća kupljena novčanom pozajmicom i bankovnim kreditom, ali nije preciziran iznos prijateljske pozajmice niti od koga je posudio taj novac. Predsjednica Povjerenstva za sukob interesa Nataša Novaković rekla je Hini da javni dužnosnici u imovinskoj kartici trebaju navesti svoje novčane obveze, jednako prema fizičkim i pravnim osobama. Potvrdila je kako je to tijelo pokrenulo postupak provjere podataka iz Kujundžićeve imovinske kartice. U tom postupku usporedit će podatke iz imovinske kartice s podatcima zatraženima od nadležnih tijela - Porezne uprave, zemljišnoknjižnih odjela i drugih tijela.
Ministar je u četvrtak razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem o kupnji svojih kuća, a novinarima je rekao kako nije bilo govora o njegovoj ostavci. Premijer Plenković u četvrtak poslijepodne bio je vrlo suzdržan u odgovorima na novinarska pitanja o Kujundžiću. "Primio sam na znanje informacije koje mi je dao. On mora sve to pojasniti. U ovom trenutku nemam što dodati", rekao je Plenković. H
Možda ste propustili...

GLOBALNO ISTRAŽIVANJE U 20 ZEMALJA SA 60 POSTO SVJETSKE POPULACIJE

Svijet je u devet godina postao liberalniji, premda i pesimističniji

STAMBENA POLITIKA PRVI PUT U FOKUSU KAMPANJE

Problem cijena i dostupnosti stana nemoguće je ignorirati