Regija
RIJEŠEN VIŠEGODIŠNJI EKOLOŠKI PROBLEM U SREDIŠTU VALPOVA

Nakon 20 godina cisterna za loživo ulje je na otpadu
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
VALPOVO - U proteklom tjednu u Srednjoj školi Valpovo izvedeni su zahtjevni mehanički radovi izvlačenja i odvoza stare cisterne u kojoj je nekada skladišteno ulje za loženje za potrebe grijanja školske zgrade, priopćeno je iz Srednje škole.O kakvom je složenom i skupom postupku bila riječ najbolje govori podatak da je posljednji put cisterna korištena još davne 2000. godine, kada je sagrađena gradsko-školska sportska dvorana i kada se u Srednjoj školi uvelo plinsko grijanje. Cisterna volumena 30.000 litara je u vrijeme korištenja, a i dva desetljeća nakon toga, bila uskladištena u školskom dvorištu pod zemljom i zaštićena betonskim blokovima, pa nije bio ni jednostavan ni jeftin zahvat izvući ju na površinu i školsko dvorište, ali i šire središte grada, osloboditi nepotrebnog tereta.

- Već pet godina otkako sam ravnateljica želim riješiti ovaj problem, a sada su se konačno stvorili financijski i drugi preduvjeti za to. Zahtjevne radove na uklanjanju betonskih ploča s cisterne te njezinu izvlačenju iz zemlje izvela je građevinska tvrtka Gebruder d.o.o. iz Bizovca, čiji je vlasnik Josip Stipić i ovaj put školi izašao u susret i pomogao svojim uslugama - rekla je ravnateljica Srednje škole, Svjetlana Kalpić.

Kako bi se cisterna uopće mogla transportirati do odlagališta, prvo je moralo biti izvedeno plinsko rezanje koje je obavila obrtnička tvrtka Rezač iz Valpova, vlasnika Dalibora Blagojevića, a osim stručnih osoba ove tvrtke, radove je nadzirao i voditelj školske radionice za obradu metala, Zoran Marković. Budući da je nakon vađenja cisterne u dvorištu ostala ogromna rupa, izvođači radova iz tvrtke Gebruder zatrpali su je zemljom, na što je navezen sitni šljunak i tako stvoren dodatni prostor za parkiranje automobila.

- Nakon što smo riješili ovaj unatoč angažmanu naših djelatnika i učenika dugogodišnji ekološki problem, i ubuduće računamo i nadamo se pomoći donatora i institucija jer ćemo uređenjem školskog dvorišta površine dvjestotinjak četvornih metara pridonijeti i ljepšem izgledu šireg središta našeg grada - kazala je ravnateljica Kalpić. L. Aničić
Svjetlana Kalpić

ravnateljica škole

Ovo su preliminarni radovi u ostvarenju naše velike želje da u uredimo okoliš škole, okolne staze, prostor za parkiranje vozila i time ujedno uljepšamo okoliš školske zgrade, no to nećemo moći sami
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike