Crna kronika
POKRENUTA ISTRAGA PROTIV 36 OSOBA

Obitelj organizirala nabavu i prodaju ilegalnog duhana
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
OSIJEK - Protiv 36 osoba Uskok je pokrenuo istragu zbog nabave i prodaje ilegalnog duhana, čime je država ošetećena za više od sedam milijuna kuna. Sumnjiči ih se za zločinačko udruživanje i nedopuštenu trgovinu. Kako neslužbeno doznajemo, glavni organizatori su obiteljski povezani i s osječkog su područja.Uskok sumnjiči provookrivljenog da je od kolovoza 2019. do siječnja ove godine u Osijeku, Zagrebu i drugim mjestima u Hrvatskoj okupio i povezao u zajedničko djelovanje još 18 osoba radi kontinuirane nabave, rezanja, prijevoza, skladištenja, skrivanja i preprodaje velikih količina duhana neoznačenog duhanskim markicama Ministarstva financija i bez ovlaštenja za tu djelatnost. On je s još tri osobe, dobavljača duhana, dogovorio kontinuiranu nabavu velikih količina duhana s područja Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije po cijeni od 45 kuna za kilogram. U dogovoru s "mozgom operacije", osmookrivljeni je za nabavu dogovorenih količina duhana angažirao dvije osobe, za rezanje i za prijevoz po jednu, a za pratnju u prijevozu još dvije osobe, te mu je dostavio najmanje 3475 kilograma duhana.

Nadalje, Uskok smatra da je devetookrivljeni, u dogovoru s organizatorom, od osoba čiji identitet još nije poznat nabavljao duhan, pri čemu je za prijevoz i pratnju angažirao 17-okrivljenog te organizatoru dopremio najmanje 3779 kilograma duhana. Dogovorene količine duhana od neutvrđenih osoba nabavljao je i desetookrivljeni, pri čemu je za njihov prijevoz, u dogovoru s prvookrivljenim, angažirao 18-okrivljenog, te je na taj način prevezao najmanje 690 kilograma duhana.

Osim toga, prvookrivljeni je nabavljao duhan i od drugih neutvrđenih osoba, a za prijevoz, preuzimanje, skladištenje, primanje narudžbi, nuđenje na prodaju i isporuku kupcima angažirao je šest osoba, koje su, prema uputama i u dogovoru s njim, samostalno ili zajednički, ilegalno nabavljale i preprodavale duhan. Nakon toga je prvookrivljeni, prema dogovoru s još deset osoba - kupaca duhana, prodavao duhan po cijeni od najmanje 65 kuna za kilogram. Duhan je prodavao i drugim osobama, koje su ga potom prodavale na ilegalnom tržištu. Ukupno je nabavljena količina od najmanje 10.652 kilograma nelegalnog duhana, čime je državni proračun oštećen za najmanje 6.391.200 kuna.

Tridesetookrivljenog se sumnjiči da je od kolovoza do listopada prošle godine u Osijeku i drugim mjestima u Hrvatskoj povezao još šest osoba te nabavio najmanje 1520 kilograma duhana. Od toga je 32-okrivljeniku dopremio i prodao najmanje 910 kg, a ostali je duhan prodavao različitim kupcima na ilegalnom tržištu, čime je državni proračun oštećen za najmanje 912.000 kuna. Uskok je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv osam okrivljenika.

Sandra Lacić
Priopćenje Uskoka

Opsežna akcija

Osumnjičenici su na ilegalnom tržištu duhan kupovali po cijeni od 45 kuna za kilogram, a nakon toga drugim švercerima prodavali po 65 kuna za kilogram. Puno veću zaradu ostvarili su direktnom prodajom.
UHODAN SCENARIJ
Većina ilegalnog duhana dolazi iz Virovitičko-podravske županije. Posljednjih je godina u toj županiji zaplijenjeno nekoliko tona duhana koji nije bio prijavljen. Policija bi duhan pronalazila u automobilima i kombijima koji su zaustavljani na putu prema Osijeku ili Zagrebu, glavnim odredištima švercera. Duhan je potom oduzet, a šverceri su osim kaznene prijave dobili i enormne kazne na ime neplaćene trošarine.
Možda ste propustili...

NA CESTI ZATEČENO VIŠE PIJANIH VOZAČA

S 2,17 promila zabio se u stup

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEŠKA PROMETNA NESREĆA KOD JOSIPOVCA

Poginuo vozač u sudaru više vozila

2

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

3

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura