Osijek
ENERGETSKA OBNOVA

11 milijuna kuna za još tri škole i Dom zdravlja
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Potpisana 54 projekta o dodjeli nepovratnih sredstava u vrijednosti 179 milijuna kuna

S posljednja četiri natječajno izabrana izvođača radova u sklopu projekta "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" župan Ivan Anušić jučer je u Osijeku potpisao ugovore za obnovu tri škole i jedne zdravstvene stanice.

Osječko-baranjska županija 2017. godine pokrenula je velike projekte energetske obnove zgrada u svom vlasništvu - to su pretežito škole, ali i zgrade drugih javnih ustanova poput zdravstvenih, domova za starije i nemoćne te opće bolnice. Župan je podsjetio kako su ukupno potpisana 54 projekta o dodjeli nepovratnih sredstava ukupne vrijednosti 179 milijuna kuna. Prvih 19 realizirano je tijekom 2019. godine, u ukupnoj vrijednosti od 62 milijuna kuna, nastavlja se s provedbom 35 zgrada.

- Na taj način praktično u svakoj općini na području županije imamo minimalno jednu ovakvu investiciju. Ne samo da na taj način podižemo gospodarsku aktivnost, nego ovdje govorimo i o energetskoj uštedi koja će ova obnova donijeti. Jučer su tako potpisani ugovori za energetsku obnovu nekoliko osnovnih škola: Augusta Harambašića u Donjem Miholjcu, Ivana Brnjika Slovaka u Jelisavcu i njezinoj područnoj školi u Breznici Našičkoj te obnova Zdravstvene stanice Magadenovac koja pripada Domu zdravlja Donji Miholjac.

- Ukupna vrijednost ovih ugovora iznosi nešto više od 11 milijuna kuna, a rokovi za završetak predviđeni su za kraj godine - izvijestila je Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije koji operativno provodi ovaj veliki projekt. Od 11 milijuna kuna, oko pet milijuna sredstva su osigurana kroz izvore Europske unije, iduća 2,3 milijuna kuna sredstva su Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a približno četiri milijuna dala je Osječko-baranjska županija.

U ovom jučerašnjem slučaju iznos koji sufinancira Županija u nešto je većem postotku zato što se na nekim zgradama radi sveobuhvatnija obnova osim one koja obuhvaća energetsku. To se prije svega odnosi na Zdravstvenu stanicu Magadenovac, a kako je pojasnila Tramišak, zgrada je u zaista lošem stanju te je potrebno malo “jača” obnova osim energetske. Trenutačno je aktivno 31 gradilište energetske obnove županijskih zgrada s rokovima završetka do proljeća, odnosno ljeta ove godine.

Dario Kuštro
GODIŠNJA UŠTEDA - 6 MILIJUNA KUNA
Tramišak je naposljetku iznijela podatak kako će se po zaokruživanju ciklusa energetskih obnova uštedjeti oko 11 milijuna kilovatsati godišnje. Odnosno, to je približno šest milijuna kuna uštede ukupno u potrošnji energije u svim tim županijskim objektima. Osječko-baranjska županija morala je, kroz sufinanciranje, uložiti značajna sredstva iz vlastitog proračuna, ali izračun je da će se kroz četiri do pet godina ta sredstva kroz uštede i vratiti.

Slaže se s ovim i Vedran Aladić, ravnatelj donjomiholjačke škole. Proteklih godina uložili su sredstva u obnovu školske kuhinje, nabavku opreme, a ovom energetskom obnovom zaokružit će se mozaik obnove i adaptacija. “Sve to za još bolje uvjete za naše učenike i učitelje”, kaže ravnatelj.
Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike