Osijek
NEREGISTRIRANA VOZILA NA PARKIRALIŠTIMA

Lani s ulica uklonjeno 10 napuštenih vozila
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Ako je vlasnik napuštenog vozila poznat, kazna za neuklanjanje iznosi 500 kuna za fizičke te 2500 kuna za pravne osobe

Prema rješenju Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka, prošle je godine s osječkih javnih površina uklonjeno desetak napuštenih vozila nepoznatih vlasnika, a od početka 2020. godine uklonjeno je čak pet takvih vozila.

Prema riječima Ivice Šiškića, voditelja Odsjeka komunalnog redarstva Grada Osijeka, ta su vozila uklonjena iz Dubrovačke ulice, naselja Sjenjak, Ulice I. G. Kovačića i Goričke ulice, u skladu s člankom 123. Odluke o komunalnom redu, koji nalaže da vlasnici vozila ili dijelova vozila koji se ne upotrebljavaju u prometu zbog dotrajalosti i oštećenja, ili su bez registracijskih pločica, neregistrirana i sl., a ostavljena su na površini javne namjene, dužni takva vozila ukloniti u roku od sedam dana.

- Nakon što komunalni redar uoči takvo vozilo, pokušava doći do podataka o vlasniku vozila. Ako ne može doći do vlasnika, na vjetrobranskom staklu ispod brisača ostavlja upozorenje nepoznatom vlasniku neregistriranog motornog vozila, kojim nalaže da vozilo makne u roku sedam dana, a ako to ne učini, vozilo će protokom tog roka biti uklonjeno. Nakon što se skupi određeni broj takvih upozorenja, donosimo rješenje kojim se nepoznatim vlasnicima nalaže uklanjanje motornih vozila s lokacijama na kojima se nalaze (istakne se lokacija, boja, marka i tip vozila), i to rješenje stavljamo na oglasnu ploču, gdje stoji osam dana. Protekom tih osam dana smatra se da je rješenje uručeno vlasnicima vozila. Nakon toga čekamo da istekne rok žalbe od 15 dana, u skladu sa Zakonom o općem upravnom postupku, i ako se nitko ne javi u tom roku, smatra se da je rješenje postalo izvršno i idemo na izvršenje - opisuje proceduru Šiškić, te dodaje: "Mi imamo ugovor s tvrtkom Kairos, ona je ovlašteni skupljač neregistriranih motornih vozila na ovom području, imaju ugovor s Fondom za zaštitu okoliša. To uklanjanje Grad Osijek ništa ne košta, a ako se vlasnik javi nakon što vidi da mu je vozilo nestalo, ima rok od 30 dana da dođe u Kairos i preuzme ga, s dokazom da je ono u njegovu vlasništvu, te mora platiti troškove odvoza koji iznose 600 kuna i troškove 30-dnevnog skladištenja. Ako vlasnik nakon isteka 30 dana ne preuzme svoje vozilo, ono se uništava i ide u sekundarne sirovine, iz čega se naplaćuje Kairos", zaključuje Šiškić.

Inače, ako je vlasnik napuštenog vozila poznat, kazna za neuklanjanje iznosi 500 kuna za fizičke osobe, 2500 kuna za pravne osobe (uz 500 kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi) te 1000 kuna za obrtnike.

Ako je riječ o vozilu koje se više ne može koristiti, vlasnici mogu i sami pozvati tvrtku Kairos da odveze vozilo, ako ima ikakvu vrijednost te dobiti iznos koji je predviđen Pravilnikom. Još se više može dobiti ako vlasnik vozilo sam doveze u Kairos. Cijena za vozilo koje je sekundarna sirovina kreće se oko kune po kilogramu, tako da se za svako prodano vozilo na ovaj način može dobiti u prosjeku 1000 kuna, ovisno o trenutačnoj cijeni na tržištu.

Ivan Alilović
KOLIKO SE MOŽE DOBITI ZA STARO VOZILO?
Prije 15-ak godina službe su uklanjale i do 100 napuštenih vozila godišnje, a taj se broj naglo počeo smanjivati od kada se građanima nudi mogućnost zarade na starom vozilu. Takvo je vozilo danas moguće prodati pozivom, odnosno tvrtka Kairos dolazi po njega, a možete ga i osobno odvesti ili odšlepati do njihova dvorišta. Cijena je otkupa nešto niža ako oni dolaze sami po vozilo. Inače, za prodaju vozila nužno je imati žiroračun na koji se novac isplaćuje, a po vozilu se u prosjeku može dobiti 1000 kuna, ovisno o trenutačnoj cijeni na tržištu.
Ivica Šiškić,

voditelj Odsjeka komunalnog redarstva

Ako se vlasnik javi nakon što vidi da mu je vozilo nestalo, ima rok od 30 dana da dođe u tvrtku Kairos i preuzme ga, dakako nakon plaćanja troškova odvoza i skladištenja.
Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike