Osijek
OSOBE SA SINDROMOM DOWN NA TRŽIŠTU RADA

Jukić: Nadamo se poslu
za pomoćnu slastičarku
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Od polovine siječnja u jednoj prodavaonici sportske opreme u Zagrebu zaposlena je djevojka sa sindromom Down, u Vinkovcima su u iščekivanju otvorenja "Buba bara", gdje bi također trebale raditi osobe sa spomenutim sindromom, a u Osijeku tek tijekom godine dana očekuje se moguće zapošljavanje mlade slastičarke sa sindromom Down.

Naime, kako pojašnjava Božidar Jukić, predsjednik Udruge za Down sindrom Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, riječ je o učenici drugoga razreda Obrtničke škole Osijek, koja se školuje za zanimanje pomoćnog slastičara. Razlog zbog čega se i ranije ne očekuje zaposlenje nekog od 45 članova Udruge je taj što je riječ o mladim osobama, od vrtićke pa do srednjoškolske dobi. Udruga djeluje 12 godina i danas najstariji članovi tada su imali samo tri ili četiri godine. Međutim, Jukić ponosno kaže kako od ove godine jedna djevojčica pohađa redovni program u Osnovnoj školi Višnjevac što je, dodaje, velik napredak.

- Trebalo je mnogo vremena i rada te probijanja raznih barijera kako bismo uopće naše članove najprije upisali u vrtiće, sad imamo članicu u osnovnoj i jednu u srednjoj školi. Može se očekivati da će članovi koji i nadalje budu upisivali osnovnu školu jednog dana završiti i srednju i potom steći neko pomoćno zvanje, no kod nas to ide nešto sporije. Naime, dok u zapadnim zemljama djeca koja primaju osobnu invalidninu i dječji doplatak zaposlenjem to ne gube, kod nas roditelji još uvijek strahuju da će, ako je dijete na tržištu rada, izgubiti ta novčana sredstva - pojašnjava Jukić, naglašavajući kako se nada da će i njihovim članovima, odnosno roditeljima, u dogledno vrijeme biti omogućeno da istovremeno rade i zadrže invalidninu, odnosno dječji doplatak. Također, vjeruje kako će članovi nakon što završe srednju školu, odnosno bar dio njih, pronaći svoje mjesto na tržištu rada. Neki mladi članovi Udruge potiču iz obitelji privatnika, pa će eventualno nastaviti rad u sklopu obiteljskog obrta.

Inače, članovi uglavnom pohađaju nastavu u Centru za odgoj i obrazovanje "Ivan Štark", i to prema prilagođenom programu. Uglavnom završavaju školu unutar Centra i ondje ostaju do 21. godine. Stoga je, kaže Jukić, najveći problem rješenje poludnevnog boravka starijih članova. Do tada, odnosno u najskorije vrijeme, Jukić vjeruje i da će doći do suradnje između ne samo Obrtničke nego i Trgovačke i komercijalne škole "Davor Milas", pa i Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. No, prije svega, kaže, na roditeljima je rana intervencija sindroma Down i integracija djece.

- Spor je, ali je ipak napredak. Najprije smo uspjeli riješiti problem ulaska u vrtić, koji više ne plaćamo. Sad su u nastavi pomoćnici, odnosno stručni suradnici, što je velika stvar. Naše su dvije učenice dobar dokaz za to, a vjerujemo da će ih biti i mnogo više – ocjenjuje Jukić. M. Mihelić
Jedna članica Udruge krenula je u prvi razred osnovne prema redovnom programu, druga uči slastičarstvo
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana