Osijek
EKO TRG ČETVRTKOM

Građani kušali fini zeleni čips i kurtoš kolač
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Mlada poduzetnica Kristina Kovač obilazi sajmove i prodaje proizvode putem e-cekera

Iako su svi specijaliteti pripremljeni na ekotrgovima svakoga četvrtka na glavnoj tržnici, ovotjedni je, čini se, premašio sva očekivanja! Strpljivo su posjetitelji stajali na redu za kurtoš kolač, mađarski specijalitet poznat više od pet stoljeća. Gotovo da nije moguće izbrojiti koliko je kurtoš kolača "namotala" na kalup nalik valjku i potom pekla u peći gdje se "okreću" nekoliko minuta te ih naposljetku uvaljala u razne slatke dodatke, poput vanilin šećera, cimeta, oraha, lješnjaka, čokolade...

Ovo je samo jedan od brojnih proizvoda koji se pune tri godine priprema u Dardi u "Baranjskoj kući", a čija vlasnica Kristina Kovač marljivo priprema brojne delicije, i to izravno s baranjskih polja. Riječ je o poslovnom projektu mlade poduzetnice čiji su proizvodi itekako poznati na baranjskom području. Dodatan vjetar u leđa daje joj otac, pokretač braniteljske zadruge "Darđanka".

- U ponudi imamo razne džemove, poput džema od butternut tikve, kruške, višnje, šljive, marelice i brojne druge. Pripremamo i šarenu tjesteninu, ali i suhe šljive bez koštica, sok od rajčice i štošta drugo što prezentiramo na brojnim sajmovima, odnosno putem e-cekera i u novootvorenom "Vegelandu" u Retfali – ispričala je Kovač, koja je, osim kurtoš kolačem posjetitelje oduševila i čipsom od kelja, pa i čipsom od butternut tikve, specijalitetom kakav se rijetko gdje može kušati. Uz određeni umak, kaže Kristina, čips je odličan snack za sve generacije.

Inače, ni ovaj Eko trg nije prošao bez toploga čaja od ekobiljaka koji je pripremila organizatorica Ljiljana Olujić, a cjelokupna atmosfera dodatno je začinjena pjesmom. Naime, tijekom višesatnog Eko trga članovi “Vesele grupe” neumorno su pjevali i obogatili omiljenu manifestaciju brojnih Osječana.

Marija Mihelić
ZELENOGA POVRĆA IMA U IZOBILJU
Unatoč temperaturama u minusu, osječka tržnica i ovoga četvrtka ponudila je pune stolove raznog voća i to prema relativno prihvatljivim cijenama. Ipak, jučer je na stolovima prevladavalo zeleno povrće. Jedno od traženijih vrsta je i kelj po cijeni od deset kuna za kilogram, a zadovoljni su i prodavači kristal i puter salate koju je moguće kupiti za pet, odnosno sedam kuna po glavici. Kilogram brokule stoji 20, kelja deset, blitve 25, a raštike 20 kuna. U pol’ siječnja na nekoliko mjesta zatekli smo vezice mladoga luka po cijeni od pet kuna. Vezica povrća za juhu također je pet, crvenoga luka sedam kuna...
Možda ste propustili...

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

Najčitanije iz rubrike