Osijek
DRŽAVNI ARHIV

O arhivskoj baštini vjerskih zajednica
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
U Državnom arhivu u Osijeku u srijedu je predstavljena knjiga "Arhivi vjerskih zajednica u sjevernoj Hrvatskoj - razvoj, tipologija, sadržajni značaj‘‘ autora dr. sc. Dražena Kušena. Riječ je o istoimenoj doktorskoj disertaciji obranjenoj 2011. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. O knjizi su, osim autora, inače ravnatelja Arhiva u Osijeku, govorili još i njezin urednik doc. dr. sc. Danijel Jelaš, povjesničar i viši arhivist, te mons. mr. sc. Luka Marijanović, kanonik iz Đakova te tajnik Vijeća za kulturu i crkvena kulturna dobra Hrvatske biskupske konferencije.

Kako je istaknuo Kušen, nakana ovog rada bila je primijeniti spoznaje i načela tradicionalne i suvremene arhivske teorije i prakse na području arhivske baštine vjerskih zajednica u sjevernoj Hrvatskoj - Katoličke Crkve, Srpske pravoslavne Crkve, protestantskih crkava i zajednica reformacijske baštine, židovskih općina te Islamske zajednice s naglaskom na istočnu Hrvatsku. Ova knjiga nije slučajno predstavljena tijekom održavanja Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana. Naime, kako je rečeno, knjiga ima svoju stručnu i znanstvenu važnost u sklopu arhivske struke i povijesti institucija, ali jednako i u okviru ekumenskog i međureligijskog dijaloga.

Ovome događaju nazočili su i dr. sc. Vlatko Dolančić, ravnatelj Nadbiskupijskog arhiva u Đakovu, pročelnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Ivana Sudić te gosti iz redova Ekumenske koordinacije osječke regije, protojerej Aleksandar Đuranović, paroh i arhijerejski namjesnik osječki, jerej Siniša Mićanović, paroh borovonaseljski i Krešimir Pećar, predstavnik Zajednice Molitva i Riječ. D. Celing
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike