Svijet
SVJETSKI FORUM O HOLOKAUSTU:

Poziv lidera na borbu protiv antisemitizma
Objavljeno 24. siječnja, 2020.

Domaćin Svjetskog foruma o holokaustu i lideri savezničkih zemalja zaslužnih za oslobađanje zatvorenika iz nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz, pozvali su u četvrtak u Yad Vashemu na zajedničku odgovornost i borbu protiv antisemitizma kako se mračna povijest ne bi ponovila.


"Nakon Drugog svjetskog rata počela je nova era, era odgovornosti", rekao je svjetskim čelnicima u Jeruzalemu domaćin 5. Svjetskog foruma o holokaustu, izraelski predsjednik Reuven Rivlin. "Židovi su ljudi koji pamte..., pamtimo jer ako to ne budemo činili, povijest se može ponoviti", rekao je Rivlin. Rivlin je osudio antisemitizam i nazvao ga "bolešću na koju ni jedno društvo nije imuno" te pozvao sve zemlje koje još nisu usvojile IHRA-inu definiciju antisemitizma da to učine. "Antisemitizam nije problem samo Židova, nego i svih drugih. Antisemitizam vodi slabljenju demokracije", upozorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron. Smatra da je potrebno spriječiti "uvlačenje naše djece u diskurs mržnje". "Govor mržnje i rasizam su otrovi, a vjerujem da je edukacija naš protuotrov", odlučno je rekao Macron. Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je "holokaust uvijek bio duboka rana i tragedija koju nećemo nikada zaboraviti". Holokaust je opisao kao jednu od "najmračnijih i najsramotnijih stranica povijesti", i pritom napomenuo da "koncentracijske logore nisu vodili samo nacisti, nego i njihovi pomagači iz brojnih europskih zemalja". "Auschwitz je za mnoge simbol zla, a za Židove to je i simbol njihove bespomoćnosti", upozorio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je da "danas imamo odgovornost i moć osigurati da se ono čega se prisjećamo više nikada ne ponovi". Izraelski premijer u svome se govoru zahvalio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i Penceu, jer su se "suprotstavili tiraniji Teherana", dok je Pence rekao da "svijet mora ostati snažan pred Iranom". Yad Vashem, memorijalni centar holokausta u Jeruzalemu, u četvrtak je ugostio gotovo 50 svjetskih lidera, među kojima je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.


Sedamdeset pet godina nakon oslobođenja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz, Židovi su ponovno ugroženi, rekao je u četvrtak uoči otvaranja Svjetskog foruma o holokaustu predsjednik Europskog židovskog vijeća Moshe Kantor.


"Antisemitizam je globalna bolest", rekao je Kantor, i dodao kako se u Europi više od 80 posto Židova ne osjeća sigurno te upozorio na povećani broj antisemitskih napada u Americi u 2019.


"Postoji mogućnost da do 2050. više ne bude židovskih zajednica u Europi", strahuje Kantor. Stranim medijima u Yad Vashemu obratio se i direktor memorijalnog centra Avner Shavel koji je pozvao na "zajedničku borbu protiv antisemitizma, osuđivanje svih oblika antisemitizma i širenja mržnje u svijetu". Na komemoraciji neće sudjelovati poljski predsjednik Andrzej Duda, zbog čega žale Kantor i Shavel. "Žao mi je zbog Dudine odluke o nedolasku", rekao je Shavel. Smatra da je došlo do "nesporazuma" i "pogrešnog shvaćanja" svrhe održavanja Svjetskog foruma o holokaustu. Duda je odbio poziv, jer nije uvršten u govornike.
Poljski predsjednik smatra da se tim potezom "vrijeđa sjećanje na Poljake koji su riskirali svoje živote kako bi pomogli Židovima, i na sve poljske žrtve Drugog svjetskog rata", objavio je ranije dpa. "Uz sve dužno poštovanje, mora se reći da je poljski predsjednik pozvan da prvi govori na zajedničkoj večeri u srijedu", rekao je Kantor.
Vuk Tešija
Rečeno je da koncentracijske logore nisu vodili samo nacisti, nego i njihovi pomagači iz brojnih zemalja
Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

Najčitanije iz rubrike