TvObzor
JOAQUIN PHOENIX

Trideset je godina uspješan glumac, no i dalje se bori s tjeskobom ispred kamere
Objavljeno 24. siječnja, 2020.
Joaquin je vegan od najmanjih nogu, a meso je prestao jesti nakon što je kao dijete vidio kako ribar brutalno ubija svoj ulov

Joaquin Phoenix ulogom Jokera oborio je s nogu obožavatelje diljem svijeta. Međutim, dok ga kritičari i publika uzdižu u nebesa, on definitivno nije tipična holivudska zvijezda. Joaquin se sedamdesetih godina s roditeljima morao pridružiti ekstremno kontroverznoj kršćanskoj grupi “Children of God”. Na tu se skupinu najčešće referira kao na kult, a upravo je u toj zajednici glumac odrastao s četvero braće i sestara. Obitelj je godinama provela putujući s tom zajednicom.

Odlazak u mirovinu
Joaquinov brat River Phoenix bio je također glazbenik i glumac. U kratko je vrijeme dobio status pravog teen idola, ali njegov je život završio 1993. godine, kad se sa samo 23 godine predozirao. Te je večeri River bio u klubu Johnnyja Deppa, The Viper Roomu, s bratom Joaquinom i sestrom Rainn. Upravo je Joaquin bio taj koji je pozvao Hitnu pomoć te noći, ali Riveru nije bilo spasa zbog konzumacije kokaina i heroina.

Joaquin je 2008. godine službeno najavio da odlazi u mirovinu kako bi se posvetio karijeri u hip-hopu. Jedan od njegovih prvih javnih istupa bio je trenutak kad je repao u klubu u Miamiju i to jako loše, a čak je i pao s pozornice. Pokušaj nove karijere dokumentirao je Casey Affleck u filmu “Još sam tu”. Tek se na premijeri ispostavilo da je dokumentarac zapravo ‘mockumentary’ i da je Joaquin sve to i inscenirao zbog tog filma.

Bez fotografiranja
Zanimljivo, ne fotografira se s fanovima koji mu priđu, ali ne zato što je umišljena zvijezda, nego zato što bi radije pričao s njima. “Žena mi je nedavno prišla u trgovini i upitala za fotografiju. Ja sam rekao: “Oprostite, to ne radim, ali hvala vam mnogo što ste mi prišli. Ovdje sam s dva prijatelja, a vi ste sami i došli ste me pozdraviti. To je bilo jako hrabro od vas”, ispričao je u intervjuu, i dodao kako to radi jer želi da ga ljudi ne percipiraju kao zvijezdu.

Bez obzira na to što je uspješan glumac već više od 30 godina, Joaquin se i dalje bori s tjeskobom ispred kamere. “Još uvijek mi je zlo dan prije nastupa i tjednima me muči nevjerojatna tjeskoba. Morali su mi stavljati jastučiće pod ruku, jer sam se previše znojio. Uvijek se znojim prva tri tjedna snimanja. To je čista tjeskoba”, otkrio je.

Mediji su često tvrdili da glumac odbija nositi bilo kakve kožne kostime na snimanjima, ali to nije istina. Međutim, Joaquin je vegan od najmanjih nogu. Meso je prestao jesti nakon što je kao dijete vidio kako ribar brutalno ubija svoj ulov.

Adrian ANDREJEK
Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

Najčitanije iz rubrike