Novosti
SVJETSKI GOSPODARSKI FORUM

EU će raditi u interesu svojih građana i tvrtki
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Plenković je predsjednika uprave Applea pozvao da njegova tvrtka uđe u Hrvatsku sa svojim izvornim dućanima

Ovogodišnji jubilarni, 50. sastanak u Davosu, ugostio je na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) niz uglednih državnika, gospodarstvenika, aktivista i znanstvenika, a među njima su i hrvatski premijer i predsjednica Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović.

Korisni razgovori
Plenković je u srijedu ocijenio da su razgovori koje je vodio na WEF-u bili izuzetno korisni zbog jačanja bilateralnih odnosa, ali i pozicioniranja Hrvatske u svijetu, osobito u kontekstu aktualnog predsjedanja Europskom unijom. Hrvatski premijer u utorak je na WEF-u sudjelovao na dva panela i razgovarao s nizom političkih i gospodarskih dužnosnika, a u srijedu se sastao s francuskim ministrom gospodarstva i financija Brunom Le Maireom. Uoči tog sastanka sudjelovao je na neformalnom panelu "Uzlazna Europa" na temu budućnosti Europe, odnosno "jačanja političkog položaja Europe, ali isto tako i njezine uloge kao jednog od glavnih trgovinskih aktera". Posebno je naglasio da se razgovaralo o tome da Europska unija mora pokazati vodstvo u načinu upravljanja svijetom i "činiti stvari u interesu svojih kompanija i svojih građana, a opet vodeći računa o društvenoj odgovornosti".

"Pitanje društvene odgovornosti prožima se kroz cijeli ovaj 50. Svjetski gospodarski forum, u kojemu se moraju uzeti u obzir izazovi poput klimatskih promjena, ili pak teme koju je Hrvatska nametnula na Europskom vijeću - a i ovdje je većina kolega spominje - a to je pitanje demografije, odnosno odlaska ljudi iz ruralnih područja u urbana, ili pak iz slabije razvijenih članica u razvijenije", rekao je hrvatski premijer.

Te su teme u raspravama ove godine usvojene, što nije bio slučaj prošle godine, dodao je Plenković.

Komentirajući sastanak s predsjednikom uprave Applea Timom Cookom, Plenković je potvrdio da se razgovaralo i o dodatnom "digitalnom" oporezivanju velikih tehnoloških kompanija koje uglavnom imaju sjedište u Sjedinjenim Državama. "Imate nekoliko zemalja na razini EU-a koje su počele uvoditi poreze, imate taj čuveni GAFAM kao ciljnu skupinu", rekao je Plenković, govoreći o pet velikih tvrtki poznatih pod akronimom GAFAM - Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft. Dodao je da je o tome razgovarao i s Le Maireom, ministrom gospodarstva i financija Francuske, jedne od zemalja koje su najavile skoro uvođenje "digitalnog" poreza. "To je sigurno prostor u kojemu postoji mogućnost oporezivanja..., no ne na način da to dovede do novih, rekao bih, barijernih ratova", kazao je on, dodajući da "ako to rezultira uvođenjem protumjera, posebice svojevrsnih represalija sa strane Sjedinjenih Država, onda to nije dobro".

"Mi smo ključni partneri i u politici, i u sigurnosti, i u gospodarstvu, i moramo pronalaziti rješenja..., a rješenja bi se trebala pronalaziti na zajedničkim forumima poput Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), gdje ne bi bilo snažnih nacionalnih poteza koji onda izazivaju reakciju. To je i smisao dijaloga i ovakvih skupova", dodao je hrvatski premijer.

Plenković je rekao da je sastanak s čelnikom Applea Cookom iskoristio kako bi pozvao tu tvrtku da uđe u Hrvatsku "sa svojim izvornim dućanima, a ne samo s franšizama, a naravno i s pružanjem usluga kao što je to i u drugim članicama EU-a". "On i njegovi suradnici jako su dobro razumjeli poruku, pa ćemo napraviti neki follow-up za koji mjesec da vidimo ima li napretka", kazao je.

Privući investitore
Na pitanje o sudjelovanju Kolinde Grabar-Kitarović na panelu u Davosu pod nazivom "Europa koja raste: gospodarska vitalnost srednje i istočne Europe", na kojemu je hrvatska predsjednica govorila o Inicijativi triju mora, Plenković je rekao da je za Hrvatsku ključno nastaviti suradnju sa zemljama između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora. "Mislim da smo pokazali kvalitetan interes na svim dosadašnjim samitima te inicijative, a kada dođe vrijeme mi ćemo razmotriti i pitanje eventualne uplate sredstava u zajedničke fondove, ali mislim da je ovdje glavni cilj privući privatne investitore", rekao je Plenković.

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović rekla je u srijedu u Davosu da je Inicijativa triju mora - kao jedna od najvažnijih inicijativa u Europi i EU-u - važna za Hrvatsku te je pozvala svog nasljednika Zorana Milanovića da podrži hrvatsko sudjelovanje.

"Inicijativa triju mora definitivno ne samo da ima perspektivu, nego se gleda kao jedna od najvažnijih inicijativa u Europi i Europskoj uniji općenito", rekla je Grabar-Kitarović u izjavi za hrvatske medije. "Riječ je o inicijativi koja mora osnažiti ovaj dio Europske unije i koja mora omogućiti jednake životne uvjete za naše državljane kao što ih imaju u nekim drugim državama Europe", kazala je hrvatska predsjednica.

Dijana Pavlović
TRUMP ZAPRIJETIO VISOKIM CARINAMA NA UVOZ AUTOMOBILA IZ EU-a
Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u srijedu visokim carinama na uvoz automobila iz Europske unije, ako Bruxelles uskoro ne pristane na sklapanje trgovinskog sporazuma. “Moraju biti relativno brzi”, rekao je Trump na konferenciji za novinare pred odlazak iz švicarskog Davosa. Zemlje EU-a znatno više izvoze u SAD-e nego što iz njega uvoze, prigovorio je. Do sada sam bio suzdržan, jer sam bio prezauzet i prvo sam želio zaključiti trgovinski sporazumom s Kinom, pojasnio je.

“Oni su zapravo teži od Kine”, dodao je američki predsjednik, aludirajući na EU dan nakon sastanka s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

“Slušajte, ako nešto ne dobijemo, morat ćemo nešto poduzeti, a to nešto bit će vrlo visoke carine na automobile i druge proizvode koji stižu u našu zemlju”, rekao je Trump u odvojenom razgovoru za američku televizijsku postaju CNBC. Dodao je ipak da vjeruje da će u konačnici EU pristati na sporazum. “Oni će sklopiti sporazum zato što moraju”, zaključio je Trump u razgovoru za CNBC.

Tijekom boravka u Davosu odvojeno je u razgovoru za Fox Business News rekao da bi carine na uvoz automobila iz EU-a mogle iznositi 25 posto. “U konačnici stvari će biti jednostavne jer ćemo, ne uspijemo li sklopiti sporazum, morati uvesti 25-postotne carine na uvoz njihovih automobila”, rekao je Trump novinarki Fox Businessa Mariji Bartiromo. SAD i EU veliki su trgovinski partneri, što pokazuje i vrijednost njihove trgovinske razmjene u 2018. od gotovo 1300 milijardi dolara. Trgovinski pregovori dvije strane bit će teški, budući da Bruxelles želi iz sporazuma isključiti poljoprivredni sektor, dok Washington želi zaštititi svoje tržište javne nabave, tumači dpa.
Grabar-Kitarović pozvala Milanovića da podrži hrvatsko sudjelovanje u Inicijativi triju mora