Autoglas
POJAČAN OPREZ

Zimska vožnja uvijek je izazov
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Snijeg, poledica, led, snažan vjetar, magla… zimska vožnja može biti izazov i za iskusne vozače. Nije zato loše poslušati naše savjete i izbjeći neke od najčešćih pogrešaka.

Osnovno pravilo vožnje po snijegu i ledu kaže – budite nježni! Počevši od samog upravljača, koji ne smijete prejako stiskati, kako bi pravodobno osjetili promjene u kretanju automobila. Zimi je iznimno važno izbjegavati nagla kočenja i nagla ubrzavanja; voziti polako i držati veliki razmak (veći i od 30 metara) i voziti defenzivno - ukratko, pojačan oprez. Morate predvidjeti gdje su opasna mjesta i koje su moguće situacije. Naravno, morate znati i kako na njih reagirati.

Primjerice, kod vožnje uzbrdicama i nizbrdicama po zimskim uvjetima važno je kočiti motorom i ranije nego inače prebacivati u niže brzine.

Prije prebacivanja u niže brzine uvijek prvo lagano kočite. Brzine prebacujte brže, ali bez naglih pokreta.

Čak i pri manjim brzinama, pogotovo u oštrijim zavojima, može se dogoditi da vam automobil počne proklizavati. Vjerojatno ćete instinktivno početi kočiti, ali nemojte! Otpustite kočnicu, laganim pokretima volan vrtite u suprotnom smjeru od zavoja te istovremeno pritišćite kvačilo. To bi trebalo biti dovoljno da kotači "uhvate" cestu, a vi dobijete kontrolu nad vozilom.

Većina proklizavanja na cesti događa se zbog naglog kočenja i pomanjkanja trenja. Trenje je, naravno, veće što su površine hrapavije, što zimi nije slučaj.

Dario Kuštro