Osijek
NEMA MJESTA PANICI

Dr. Kožul: Kad nestane magla, neće biti čestica
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Nekoliko dana nakon gotovo panične situacije zbog lebdećih čestica, a čije su visoke vrijednosti najprije zamijećene u Zagrebu i okolnim područjima, iako ni u Osijeku nije bila mnogo drukčija situacija, javnost nije upoznata s razlozima, zbog kojih se vrijednosti na dnevnoj bazi ne spuštaju. Štoviše, vrijednosti su u Osijeku, potom u Kopačkom ritu pa i u Slavonskom Brodu, ocijenjene kao loše.

Naime, Portal kvalitete zraka dnevno bilježi granične vrijednosti, pa je tako u Osijeku izmjereno 50,60 µg/m3. Nekoliko dana prije vrijednosti miligrama po kubičnom metru bile su i više. Istovremeno, Centar 112 prenosi izviješća Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, gdje se upozorava plućne bolesnike da ostanu kod kuće.

- Naglašavam da nema mjesta panici, no činjenica je da magla utječe na kronične plućne bolesnike. Dokle god se magla potpuno ne podigne, vrijednosti će biti više, i to nije ništa neobično. Štoviše, takve su vrijednosti poznate za poljoprivredne krajeve - pojašnjava prof. dr. sc. Karlo Kožul, epidemiolog u županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Čini se tako da će, s prvim zrakama sunca, vrijednosti spustiti u normalu, odnosno ispod propisanih uobičajenih vrijednosti.

Do tada, građani su se, rekli bismo, naučili živjeti uz maglovita jutra, i to bez panike. Kako doznajemo od dežurnog dispečera županijskog Centra 112 Osijek, ne bilježe pozive sugrađana koji bi se interesirali za razloge uputa da ostanu u kućama. Dr. Kožul kaže da je riječ o standardnim uputama kroničnim plućnim bolesnicima kojima, s povećanim vrijednostima lebdećih čestica ili bez njih, ovo vlažno vrijeme baš i ne pogoduje.

Stoga valja pričekati još neko vrijeme jer prema prognostičkim kartama ovih dana konačno stižu sunčani dani. Tada će se, smatraju stručnjaci, riješiti i problem lebdećih čestica, koji je u proteklom razdoblju itekako uplašio sugrađane ne samo sjeverozapadne nego i istočne Hrvatske. Međutim, valja se pridržavati liječničkih uputa, a što vrijedi za sve kategorije kroničnih bolesnika. Bilo bi dobro voditi računa da, osim što kronični bolesnici ne trebaju za vrijeme maglovitih jutara izlaziti na otvoreno bez prijeke potrebe, uzimaju redovito sve lijekove koje im je propisao njihov odabrani liječnik obiteljske medicine. M. Mihelić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike