Regija
MALO SELO U NAJVEĆOJ OPĆINI ŽUPANIJE

Iako smo mali, zajedno puno možemo, kažu Đeletovčani
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Imaju volje, snage, želje i razloga da zajedno rade na dobrobit male sredine
ĐELETOVCI



Biser srijemskog kraja - nerijetko se tako kaže za selo Đeletovce, jedno od osam sela u najvećoj općini Vukovarsko-srijemske županije, u kojemu među samo 300-tinjak mještana "živi" srijemski inat jer u toj maloj ruralnoj sredini usred (nepravedno), kako će reći, "zapostavljenog graničnog područja Hrvatske", imaju, dodat će, i volje, snage, želje i razloga da - svi zajedno - kroz radost i druženje rade na dobrobit svog sela.


Đeletovci su dio Općine Nijemci, koja se smjestila na jugoistoku županije u zapadnom Srijemu s još sedam naselja - Nijemci, Donje Novo Selo, Apševci, Lipovac, Podgrađe, Vinkovački Banovci i Banovci. To je prostor poznat po plodnim oranicama, hrastovim šumama, ali isto tako i naftnim poljima. Imali su Đeletovci, prije ratne 1991. godine, 849 stanovnika, a prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. živjelo je u selu njih 511, no, kao i cijeli hrvatski istok, i taj je kraj pogodila depopulacija pa procjene kažu da je Đeletovčana danas oko 300 - 350. Općinski načelnik Vjekoslav Belajević istaknut će kako stanovnici Đeletovaca "pokazuju istinsku ljubav i brigu za svoju zajednicu."


- Selo je složno, imaju šest aktivnih udruga koje tijekom cijele godine imaju vrlo bogat program rada, a uključeni su i najmlađi i oni (naj)stariji - kazuje načelnik.


Diče se Đeletovčani i još jednom činjenicom, a to je da je upravo njihovom malom selu, nakon pilot-projekta uspješno odrađenog u selu Svinjarevci, u okolici Vukovara, a potom i Vrbanje u županjskom kraju, pripala titula Seoske prijestolnice Vukovarsko-srijemske županije za 2019. godinu.


- Uz sve probleme s kojima se susrećemo u ovim našim krajevima, stanovnici Đeletovaca tu su titulu itekako opravdali - kaže načelnik Općine Nijemci, uvjeren da će Đeletovčani i dalje ulagati i voljeti svoje malo selo jer su, među ostalim, dobili i dodatnu motivaciju, želju za međusobnim povezivanjem i promocijom, ali i, kazat će Belajević, osjećaj ponosa što mogu dokazati da i mala mjesta mogu nekome mnogo značiti.


Iako je selo malo, u Đeletovcima će istaknuti da je i unatoč tome "ispunjeno kulturnim, vjerskim, sportskim i ostalim društvenim sadržajima", pa tako u selu postoje društvene mjesne prostorije, pošta, trgovina, lovački dom, seoska knjižnica, informatički klub, vatrogasni dom, nogometno igralište sa svlačionicom, dječji park... Kulturno-umjetničko društvo "Grančica" djeluje od 1965. godine, a iako su članovi za vrijeme Domovinskog rata bili raseljeni, a nošnje uništene, danas ih je u KUD-u 40-ak, a 22 godine unatrag u Đeletovcima se organizira i Sijelo pučkih pisaca.


Još ranije, 1954. godine, osnovali su Đeletovci svoj DVD koji okuplja i djecu i mladež, imaju i Nogometni klub "Šokadija", još od 1933. godine, aktivno je već 45 godina Lovačko društvo "Jastreb", posljednjih 15-ak godina i Udruga umirovljenika, a mladi Đeletovčani zaslužni su za pokretanje Informatičkog kluba "Electus", gdje se od 2008. u moderno opremljenoj "učionici" okupljaju i razmjenjuju znanja.
- Iako smo mali, zajedno puno možemo - zaključit će Đeletovčani.


Sanja Butigan
Od 1200. godine
Đeletovčani će za "selo moje, selo malo" reći i da se prvi put spominje 1200. godine. Danas se u središtu sela nalazi crkva sv. Ivana Kapistranskog sagrađena 1872. i prošle godine temeljito obnovljena nakon razaranja 1991. Prva škola u Đeletovcima otvorena je 1830. godine, a danas postoji područna škola za niže razrede. Krajem 1982. bušači su na đeletovačkim poljima pronašli naftu, što je uvelike promijenilo život sela. U Domovinskom ratu selo je bilo porušeno, a stanovnici su morali napustiti svoje domove. Đeletovci su bili okupirani 1. listopada 1991., da bi se šest godina poslije, nakon provedene mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, 23. listopada 1997., na spomendan sv. Ivana Kapistranskog, prvi put vratili u svoje tada potpuno razrušene Đeletovce.
Možda ste propustili...

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike