Regija
DRUŠTVENI DOM U NOSKOVCIMA

Obnovom riješeni najveći problemi
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
ČAĐAVICA


Nakon provedbe administrativnih i projektnih aktivnosti u Noskovcima je završen projekt Općine Čađavica "Energetska obnova društvenog doma u Noskovcima". Taj se projekt umnogome razlikuje od brojnih projekata energetske obnove po tome što je njime istovremeno riješeno nekoliko problema. Naime, u derutnoj zgradi nekadašnjeg ljetnikovca grofa Draškovića u Noskovcima bila je smještena Područja škola OŠ "Davorin Trstenjak" Čađavica, a nakon obnove zgrade u nju je smješteno sjedište županijske Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom. Proširenjem djelatnosti te ustanove i osnivanjem Informativno-edukativnog centra i hostela Dravska priča, prostor u zgradi pokazao se nedostatnim, pa je valjalo naći rješenje za drugi smještaj područne škole. Energetskom obnovom velikog i nedovoljno korištenog društvenog doma riješen je problem prostora za društvene potrebe mjesta, dio doma uređen je za potrebe škole, a Dravska priča dobila je prostor potreban za svoje djelatnosti.


Govoreći o tom vrijednom projektu na završnoj konferenciji, načelnik općine Mirko Rončević podsjetio je da je projektni prijedlog, koji je izradila županijska Agencija za regionalni razvoj VIDRA, prijavljen Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja 4. rujna 2018., a od ukupno odobrenih troškova u iznosu od 487.325,25 kuna, iz EU fonda za regionalni razvoj odobreno je 307.963, 84 kune. Ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za projekte financirane iz EU strukturnih i investicijskih fondova potpisan je 18. veljače 2019., a nepunu godinu poslije projekt je realiziran.


Kompletno financijsko ulaganje u izvršenje projekta iznosilo je 782.766, 50 kuna, od čega je Općina izdvojila 331.313,53 kune, Fond za zaštitu okoliša izdvojio je 397.963,84 kune, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a 143.489,13 kuna. Dodatno preuređenje i prenamjenu dijela zgrade za školu u skladu s pedagoškim standardima iznosilo je 313.829,48 kuna, od čega je Općina uložila 189.829,48, a Virovitičko-podravska županija 124.000 kuna.
Osim što su riješeni najveći problemi u mjestu, Rončević je istaknuo da je energetskom obnovom društveni dom dobio novu vizualnu sliku, a energetska obnova donijela je očekivanu uštedu energije od približno 63 posto. P.Žarković
Možda ste propustili...

KOMUNALNI POGON OPĆINE FERIČANCI 2023.

Prihodi pet puta manji od rashoda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana