Svijet
CRNOGORSKI PREMIJER OPTUŽUJE ZA "NEVIĐENU PROPAGANDU"

Crna Gora bila izložena napadima iz Beograda
Objavljeno 23. siječnja, 2020.
Crnogorski premijer Duško Marković rekao je u srijedu da je Crna Gora prošla kroz "neviđenu propagandu‘‘ nakon usvajanja zakona o slobodi vjeroispovijesti, koju su vršili čimbenici ‘‘unutar zemlje, ali najdrastičniju i najbrutalniju vršili su oni iz susjedne Srbije.‘‘


"Započeli su napadom na državne simbole i naše veleposlanstvo u Srbiji, bez spremnosti i namjere da se oni zaštite. Često se govori da je dva puta u Beogradu bio pokušaj paljenja crnogorske zastave. To nije bio pokušaj, nego je to bilo paljenje crnogorske zastave i to je bio jasan odnos prema državi Crnoj Gori i njezinu suverenom pravu da odlučuje o unutarnjim pitanjima‘‘, priopćio je Marković tijekom gostovanja u jutarnjem programu crnogorskog javnog servisa.


Komentirajući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da bi Crna Gora o zakonu o slobodi vjeroispovijesti trebala razgovarati s patrijaršijom Srpske pravoslavne Crkve u Beogradu, Marković je kazao da će crnogorska vlada o svojim unutarnjim pitanjima razgovarati isključivo s predstavnicima Mitropolije crnogorsko-primorske. "O tome ne može niti će odlučivati ni jedan predsjednik, pa ni predsjednik Srbije. Za nas je legitimna adresa za razgovor o tom pitanju Mitropolija crnogorsko-primorska, odnosno, mitropolit Amfilohije ili njegovi suradnici koje on izabere za taj razgovor", rekao je Marković. Istaknuo je da Crna Gora želi Srbiju kao uspješnog i pouzdanog susjeda te da je želja crnogorskih vlasti da se o pitanjima razgovara na službenoj i državnoj razini, a ne preko medija i "programiranih analitičara i intelektualaca."


‘‘Odnosi Srbije i Crne Gore najlošiji su od obnove nezavisnosti, ali ne našom zaslugom‘‘, priopćio je Marković.


On smatra da je crnogorski zakon o slobodi vjeroispovijesti najliberalniji u regiji jer su se prilikom njegove izrade, kako je rekao, proučavali zakoni Srbije, Hrvatske, ali i zemalja Europske unije. Crna Gora u posljednjim danima 2019. usvojila je zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim se regulira i pitanje vlasništva nad imovinom vjerskih zajednica, što je u znatnoj mjeri ugrozilo imovinu Srpske pravoslavne Crkve u toj zemlji. SPC taj zakon vidi kao paravan za otimanje njezine imovine u Crnoj Gori. Zakon pak podržava Crnogorska pravoslavna Crkva, koja ga vidi kao prvi veliki korak ka obnovi autokefalnosti te Crkve.
U Crnoj Gori svakog se četvrtka, kao i nedjelje, nakon večernje molitve vjernici SPC-a okupljaju u prosvjednim šetnjama u gotovo svim gradovima. H
Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

Najčitanije iz rubrike